Persoanele care urmeaza o dieta vegetariana nu mananca carne sau peste, dar pot continua sa manance oua si produse lactate. O persoana nu trebuie sa manance carne pentru a obtine toti nutrientii de care are nevoie pentru o sanatate buna. O dieta fara carne poate duce la o sanatate mai buna din mai multe motive.

Unul dintre motive este ca multi oameni care urmeaza o dieta vegetariana tind sa consume o proportie mare de alimente proaspete, sanatoase, pe baza de plante, care furnizeaza antioxidanti si fibre.  Cand o persoana decide sa urmeze o dieta fara carne, adesea devine mai activa in a face alegeri sanatoase in ansamblu.

Multe studii spun ca o dieta vegetariana poate oferi o serie de beneficii pentru sanatate. Acestea arata ca o dieta vegana sau vegetariana poate reduce riscul bolilor cardiovasculare si al diferitelor tipuri de cancer. O dieta fara carne poate reduce, de asemenea, riscul de sindrom metabolic, care include obezitatea si diabetul de tip 2.

Ce alimente mananca vegetarienii?

O dieta vegetariana poate oferi o mare varietate de alimente sanatoase si hranitoare, dar ceea ce mananca persoana respectiva depinde de tipul de dieta pe care il urmeaza si de alegerile alimentare personale. Exista o varietate de diete care intra sub termenul ”vegetarian”:

  • lacto-ovo-vegetarienii evita atat carnea, cat si pestele, dar consuma lactate si oua;
  • lacto-vegetarienii consuma produse lactate, dar nu si oua;
  • ovo-vegetarienii consuma oua, dar nu si lactate.

Unii oameni care nu mananca carne, manca peste. Aceasta este o dieta pescatariana, mai degraba decat o dieta vegetariana. O dieta vegana exclude toate alimentele pe baza animala.

Persoanele care urmeaza o dieta vegetariana trebuie sa faca alegeri atente cu privire la ceea ce mananca pentru a se asigura ca isi indeplinesc cerintele nutritionale. Unele persoane pot avea nevoie de suplimente. Un numar tot mai mare de tineri adopta dieta vegetariana deoarece:

  • aduce beneficii pentru sanatate;
  • este o optiune mai durabila din punct de vedere ecologic;
  • au ingrijorari cu privire la tratamentul animalelor;
  • face parte dintr-o alegere mai larga a stilului de viata