Mersul in picioarele goale este benefic atat pentru copii, cat si pentru adulti. Medicii pediatri recomanda parintilor de copii mici sa ii lase cat mai mult in picioarele goale, sa se distreze, sa paseasca pe nisip, pe pamant sau pe iarba moale pentru a-si dezvolta sistemul nervos si pentru stimularea senzoriala.

Incaltamintea impiedica de cele mai multe ori celor mai bogate parti nervoase ale corpului sa transmita mesaje importante din mediu catre creier si impiedica dezvoltarea creierului. De aceea, incaltamintea trebuie eliminata ori de cate ori este posibil acest lucru si copiii sunt in siguranta, adica nu intr-un mediu in care se pot taia, frige sau intepa.

De ce este important mersul in picioarele goale pentru copiii mici?

Este foarte important pentru copiii mici sa mearga cat mai mult in picioarele goale in timpul verii pentru dezvoltarea cailor neurologice si conexiunilor.

Parintii obisnuiesc sa isi incalte copiii chiar in momentul in care invata sa mearga sau inainte de a incepe acest proces, impiedicand stimularea proprioceptorilor si limitand miscarea copilului.

De asemenea, coordonarea si echilibrul sunt afectate pentru ca muschii si articulatiile din picioare nu se pot adapta la terenul in schimbare.

Primii pasi ai copilului facuti in picioarele goale reprezinta o recomandare a medicilor de care trebuie sa se tina cont.

Totodata, ori de cate ori este posibil, pe perioada verii, in concediu la mare, la munte, pe terenul sigur si moale din curte pe care a fost plantat gazon si de care parintii sau bunicii se ingrijesc, este recomandat ca parintii sa isi lase copiii sa mearga in picioarele goale.

Aceleasi recomandari sunt valabile si pentru copiii care au depasit o anumita varsta, iar medicii ortopezi pediatri recomanda chiar copiilor ce sufera de anumite afectiuni mai mult sau mai putin vizibile si deranjante ale picioarelor sa mearga in picioarele goale cat mai mult.