Abilitatile de comunicare sunt esentiale pentru succesul in viata, in munca si in relatii. Fara o comunicare eficienta, un mesaj se poate transforma intr-o eroare, neintelegere, frustrare sau chiar dezastru datorita interpretarii gresite sau necorespunzatoare. Comunicarea este procesul prin care se schimba informatii intre indivizi sau grupuri de oameni. Este un proces in care incercam cat mai clar si mai precis posibil, sa ne transmitem gandurile, intentiile si obiectivele noastre. Comunicarea are succes numai atunci cand atat expeditorul cat si receptorul inteleg aceleasi informatii.

In mediul extrem de informational si tehnologic de astazi, a devenit din ce in ce mai important sa avem abilitati bune de comunicare.

Multi indivizi continua sa se lupte cu incapacitatea de a comunica in mod eficient, lucru care ii va retine nu numai in cariere, ci si in relatiile sociale si personale. Trebuie sa stii ce vrei sa spui si de ce, trebuie sa intelegi clar scopul si intentia mesajului tau. Sa cunoasteti cu cine comunicati si de ce. Luati in considerare orice bariere pe care le puteti intalni, cum ar fi diferentele culturale sau circumstantele situatiei (sex, varsta sau prejudecati economice). Intrebati-va ce rezultat doriti sa obtineti si impresia pe care doriti sa o lasati.

Comunicarea este o strada cu doua sensuri. Dupa ce ati spus ce aveti de spus, opriti-va, ascultati si cautati feedback si indicii de intelegere. In timp ce persoana raspunde, evitati orice impuls de a o opri sau de a asculta doar sfarsitul frazelor. Cand conversatia este terminata, pentru a va asigura ca mesajul vostru a fost clar si corect inteles, adresati intrebari deschise si incurajati discutiile. Reglati-va bine mesajul, daca este necesar. Odata ce ati avut ocazia sa discutati despre acordul vostru de acoperire si feedback-ul la acesta, reluati scopul conversatiei. Faceti-va timp sa dobanditi abilitati bune de comunicare, deoarece acestea va pot deschide drumul catre relatii mai bune, mai multe oportunitati in cariera si sporirea increderii in sine. Mai mult, atingeti niveluri mai inalte de intelegere si cooperare reciproca, atingand cu succes obiectivele alese.