Exista o apropiere foarte puternica, a experientei mamei care alapteaza, care este atat de natura hormonala cat si emotionala. Singurele dezavantaje pentru bebelus apar atunci cand lucrurile nu merg bine, de exemplu, daca exista o cantitate necorespunzatoare de lapte matern sau un reflex ineficient la sugar. Cu toate acestea, este neobisnuit ca o mama sa nu aiba suficient lapte pentru copilul ei decat daca nu alapteaza in mod corect sau destul de frecvent.

Alaptarea este foarte buna pentru bebelus

alaptare bebelusi

Copiii alaptati mananca mai des decat copiii hraniti cu lapte praf, deoarece laptele matern este digerat mai rapid. Acest lucru pune un pic mai multa stres asupra mamei din cauza hranirii mai frecvente. Daca mama dezvolta anumite afectiuni medicale, poate fi necesara reevaluarea continuarii alaptarii. Afectiunile aparute trebuie discutate intotdeauna cu medicul specialist. Cu toate acestea, se intampla foarte rar ca alaptarea sa trebuiasca intrerupta complet. In orice interactiune, medic – mama si/ sau farmacist, acestia trebuie informati ca aceasta alapteaza. Anumite medicamente trebuie evitate in timpul alaptarii. Exista pe piata numeroase medicamente care nu au fost inca studiate in mod corespunzator in contextul alaptarii si posibilele efecte asupra copilului. Daca o mama care alapteaza trebuie sa ia un medicament care nu a fost studiat, ar trebui sa ia in considerare discutarea acestei chestiuni cu medicul specialist.

Cand copilul are anumite afectiuni medicale este foarte important sa stiti exact cat de mult se hraneste bebelusul, hranirea cu sticla permite masurarea exacta a portiilor. Alimentele, medicamentele sau afectiunile fizice ale mamei nu reprezinta un pericol pentru bebelusul care este hranit cu lapte praf. De asemenea, intreaga familie se poate implica in toate aspectele legate de ingrijirea copilului, inclusiv hranirea, permitand mamei sa se odihneasca mai mult. Copiii hraniti cu lapte praf trebuie sa manance mai putin, deoarece laptele praf este mai greu digerat de copil decat laptele matern. Dezavantajele laptelui praf este, in principal, costul acestuia, lipsa anticorpilor maternali de combatere a infectiilor care se afla in laptele matern si faptul ca nici un tip de lapte praf nu poate imita compozitia ideala a laptelui matern.