Medicul dentist poate recomanda protezele dentare ca o optiune pentru inlocuirea dintilor lipsa sau daca starea dintilor naturali nu mai poate fi restabilita. Situatiile in care este necesara indepartarea dintilor ramasi sunt:

– dantura foarte infectata iar tratamentul de canal radicular nu este o optiune

– boala parodontala avansata

– tratamentul canalului nu a reusit

– spargerea dintilor peste reparatii

– fractura de radacina

Tipuri de proteze dentare

Se folosesc doua tipuri principale de proteze, specifice numarului de dinti naturali pe care dentistul ii poate restabili si pastra in gura.

Protezele dentare sunt folosite atunci cand nu exista dinti ramasi in arcul dentar superior sau inferior. Acestea sunt concepute pentru a inlocui toti dintii din arcada dentara. Diferitele tipuri de proteze complete includ proteze imediate si proteze dentare conventionale.

Protezele partiale sunt utilizate atunci cand unul sau mai multi dinti lipsesc in arcul dentar superior sau inferior. Protezele partiale utilizeaza fie cleme metalice, fie ceramice pentru ancorarea pe dintii ramasi si pentru stabilitate.

Gestionarea protezelor

Purtarea protezelor pentru prima data necesita anumite ajustari ale stilului de viata in primele luni de purtare a acestora. Alegerea alimentelor moi si usor de mestecat este recomandata pana cand va simtiti confortabil cu proteza.

Din cauza modului in care sunt construite protezele, vorbirea poate fi afectata in primele saptamani. Daca aveti probleme cu pronuntia, incercati sa cititi cu voce tare pentru a va putea obisnui cu aceasta.

Oasele si gingiile se micsoreaza in timp, mai ales in primele sase luni dupa extragerea dintilor. Acest lucru poate provoca pierderea protezelor dentare, facandu-le sa scoata un anumit zgomot cand vorbiti sau mancati sau, daca este foarte slabita, poate cadea din gura. O relana este o procedura care fixeaza proteza in arcul dentar prin adaugarea mai multor materiale acrilice.

Protezele care sunt purtate pentru prima data vor necesita ajustari facute de medicul dentist. Acest lucru este necesar pentru a elimina orice punct de presiune de pe tesutul gingival care poate provoca durere sau disconfort.

Ingrijirea protezelor dentare

Chiar daca protezele sunt fabricate din material acrilic, placa si tartrul se pot forma pe ele. Din acest motiv, protezele dentare necesita curatare zilnica. Igiena orala necorespunzatoare va acumula bacterii sub proteza, provocand iritatii ale tesutului si leziuni la nivelul gurii.