Organismul uman este lipsit de minerale, deoarece acestea sunt excluse din alimentele procesate industrial – acesta este motivul pentru care oamenii dezvolta adesea tendinta de a manca in exces. Iar unul dintre mineralele care ii lipseste cel mai mult organismului este magneziul.
Astazi oamenii mananca din ce in ce mai multe alimente procesate, pline de calorii goale, care ii fac sa castige tot mai multe kilograme, dar fara a le satisface nevoile nutritionale.
Daca apoi apeleaza la diete frecvente si la produse de slabit, care sunt de obicei deosebit de sarace in magneziu, se creeaza un cerc vicios. In plus, deficienta de magneziu are efecte asupra organismului in ansamblu.
Deficitul de magneziu afecteaza digestia grasimilor
Magneziul si vitaminele B lucreaza strans impreuna pentru a regla digestia, absorbtia si utilizarea completa a proteinelor, grasimilor si carbohidratilor din corpul uman.
Ele fac acest lucru prin activarea unor enzime specifice.
In absenta magneziului, absorbtia unui numar de nutrienti esentiali scade. Ca urmare, se poate dezvolta un tablou clinic diferit. Se observa in principal fluctuatii ale glicemiei, care mai devreme sau mai tarziu pot duce la obezitate si diabet.
Magneziul este implicat, de exemplu, in functia insulinei. Insulina este un hormon al pancreasului care face posibil ca celulele sa obtina energie din glucoza. Fara magneziu, insulina nu poate patrunde in celula si, prin urmare, nu poate transporta glucoza.
Prin urmare, celulele devin rezistente la insulina deoarece nu mai raspund la hormon si nu absorb glucoza. Ca rezultat, corpul produce mai multa insulina in incercarea de a controla nivelul de glucoza. Acest lucru duce la o crestere a formarii de tesut adipos, care este direct legata de cresterea in greutate. Si astfel riscul de a dezvolta diabet creste.
Nivelul ridicat de zahar din sange poate provoca, de asemenea, leziuni ale nervilor si vaselor de sange din organism. Riscul de boli cardiace creste semnificativ. Daca la deficienta de magneziu se adauga stresul, sansele de a creste in greutate cresc. Hormonul stresului, cortizolul, face pierderea in greutate aproape imposibila, mai ales cand stresul devine cronic. Corpul stocheaza grasime sub influenta cortizolului, in special in abdomen.