Hipertensiunea arteriala este o boala periculoasa si insidioasa. Cel mai adesea nu da simptome foarte clare, motiv pentru care multe persoane nu sunt constiente ca sufera de hipertensiune arteriala si nu iau tratament ani de zile. Cu toate acestea, merita abordat subiectul pentru a afla ce simptome pot semnala aceasta boala.
Diagnosticul rapid si recunoasterea problemei pot preveni adesea dezvoltarea consecintelor hipertensiunii arteriale netratate. Unul dintre cele mai frecvente simptome asociate cu aceasta afectiune este durerea de cap intensa.
Durerea de cap nu este singurul simptom posibil al hipertensiunii arteriale
Hipertensiunea arteriala este o afectiune care se poate manifesta in multe moduri. Cele mai frecvent mentionate sunt durerile de cap cronice care ingreuneaza indeplinirea indatoririlor zilnice.
Cu toate acestea, merita subliniat ca durerea de cap nu este singurul simptom care poate indica o tensiune arteriala peste norma. In functie de pacient si de cazul sau individual, pot aparea si urmatoarele:
- transpiratie excesiva;
- senzatie de maini si picioare reci;
- ameteli;
- tulburari de somn si insomnie;
- probleme de vedere (asa-numitele scotoame);
- palpitatii.
Hipertensiunea arteriala maligna se manifesta printr-o cefalee foarte puternica Cealalta forma, cea mai avansata de hipertensiune arteriala este hipertensiunea maligna, in care exista o crestere brusca si critica a tensiunii arteriale. Simptomul sau este o durere de cap neobisnuit de severa, care nu poate fi tratata cu analgezicele standard. Simptomele insotitoare sunt:
- greata;
- senzatia de apasare in piept si durere;
- dificultati de respiratie.
Hipertensiunea arteriala este uneori numita ucigasul tacut. Boala poate trece neobservata ani de zile, fara simptome tipice, specifice. De aceea, este necesara masurarea regulata a tensiunii arteriale (acasa, in farmacie, la medic) si consultat medicul daca apar probleme.
Dezvoltarea hipertensiunii arteriale este de fapt un proces lung si complex care depinde nu numai de factorii de mediu, ci si genetici asupra carora oamenii nu au nicio influenta. Prin urmare, prevenirea este mai buna decat vindecarea, adica riscul de hipertensiune arteriala in viitor ar trebui redus la minimum.