Bolile de origine alimentara sunt de obicei infectioase sau toxice si sunt cauzate de bacterii, virusi, paraziti sau substante chimice care intra in organism prin alimente sau apa contaminate. Agentii patogeni de origine alimentara pot provoca diaree severa sau infectii debilitante, inclusiv meningita.

Contaminarea chimica poate duce la intoxicatii acute sau boli pe termen lung, cum ar fi cancerul. Bolile de origine alimentara pot duce la invaliditate.

Exemplele de alimente nesigure includ alimentele nefierte de origine animala, fructele si legumele contaminate cu fecale si crustaceele crude care contin biotoxine marine.

Bacterii:
  • Salmonella, Campylobacter si Escherichia coli Enterohemoragic sunt printre cei mai frecventi agenti patogeni de origine alimentara care afecteaza milioane de oameni anual – uneori cu rezultate severe si fatale.

Simptomele sunt febra, cefalee, greata, varsaturi, dureri abdominale si diaree. Exemple de alimente implicate in focare de salmoneloza sunt ouale, pasarile de curte si alte produse de origine animala.

Cazurile alimentare cu Campylobacter sunt cauzate in principal de lapte crud, pasari de curte crude sau prea putin gatite si apa potabila.

Escherichia coli enteroemoragica este asociata cu lapte nepasteurizat, carne slab gatita, fructe si legume proaspete.

Infectia cu Listeria duce la avort spontan la femeile gravide sau la moartea nou-nascutilor. Desi aparitia bolii este relativ scazuta, consecintele grave si uneori fatale ale listeriei asupra sanatatii, in special la sugari, copii si varstnici, se numara printre cele mai grave infectii de origine alimentara.

Listeria se gaseste in produsele lactate nepasteurizate si in diverse alimente gata de consum si poate creste la temperaturi de refrigerare.

Holera infecteaza oamenii prin apa sau alimente contaminate. Simptomele includ dureri abdominale, varsaturi si diaree apoasa abundenta, care pot duce la deshidratare severa si, eventual, la moarte. Orezul, legumele, graul de mei si diferite tipuri de fructe de mare au fost implicate in focarele de holera.

Antimicrobienele, cum ar fi antibioticele, sunt esentiale pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii. Cu toate acestea, utilizarea excesiva si abuziva a acestora in medicina veterinara si umana a fost legata de aparitia si raspandirea bacteriilor rezistente, facand tratamentul bolilor infectioase ineficiente la animale si la oameni.

Bacteriile rezistente intra in lantul alimentar prin animale (de exemplu, Salmonella prin gaini). Rezistenta antimicrobiana este una dintre principalele amenintari la adresa medicinei moderne.

Virusi:

Virusul hepatitei A poate provoca boli hepatice de lunga durata si se raspandeste de obicei prin fructe de mare crude sau insuficient gatite sau produse crude contaminate. Manipulatorii de alimente infectate sunt adesea sursa de contaminare a alimentelor.