O tumora este o masa sau o bucata de tesut inflamat. Nu toate tumorile sunt canceroase, dar este o idee buna sa se consulte un medic daca exista suspiciuni in acest sens..
Specialistii definesc tumora ca „o masa anormala de tesut care rezulta atunci cand celulele se inmultesc mai mult decat ar trebui sau nu mor atunci cand ar trebui”.
Intr-un corp sanatos, celulele cresc, se divid si se inlocuiesc reciproc. Pe masura ce se formeaza celule noi, cele vechi mor. Cand o persoana are cancer, se formeaza celule noi atunci cand corpul nu are nevoie de ele. Daca exista prea multe celule noi, se poate dezvolta un grup de celule tumorale.
Desi unele tumori sunt benigne si constau din celule necanceroase, altele sunt maligne. Tumorile maligne sunt canceroase, iar celulele se pot raspandi in alte parti ale corpului.
Tumorile pot varia ca marime de la un nodul mic la o masa mare, in functie de tip, si pot aparea aproape oriunde pe corp.
Exista 3 tipuri principale de tumori:
- Benigne: acestea nu sunt canceroase. Ori nu se pot raspandi sau creste, fie o fac foarte incet. Daca un medic le indeparteaza, in general nu mai revin.
- Premaligne: in aceste tumori, celulele nu sunt inca canceroase, dar au potentialul de a deveni maligne.
- Maligne: tumorile maligne sunt canceroase. Celulele se pot dezvolta si se pot raspandi in alte parti ale corpului.
Benigne
Majoritatea tumorilor benigne nu sunt daunatoare si este putin probabil sa afecteze alte parti ale corpului. Exemple de tumori benigne includ:
- Adenoame;
- Fibroame;
- Hemangioame;
- Lipoamele.
- Premaligne
Acest tip de tumora nu este canceroasa, dar are nevoie de o monitorizare atenta. Exemplele includ:
- Cheratoza actinica;
- Displazia cervicala;
- Metaplazia plamanului;
- Leucoplakia.
- Maligne
Tumorile maligne sunt canceroase.
Exemplele includ:
- Carcinom;
- Sarcom;
- Tumora cu celule germinale;
- Blastom.
Tumorile maligne si benigne pot fi solide sau lichide. Tumorile solide isi primesc numele, cum ar fi sarcoame, carcinoame si limfoame, de la tipul de celula care le formeaza.
In tumorile solide, masa tesutului nu include zone lichide sau chisturi. Unele tipuri de cancer, de exemplu, leucemia, care este cancerul sangelui, nu formeaza tumori solide.