Al doilea trimestru al sarcinii dureaza intre saptamana 13 si saptamana 26 de sarcina. Fatul va trece prin multe schimbari in acest timp si va creste de la aproximativ 3-5 centimetri lungime la aproximativ 12 centimetri. Pe parcursul celui de-al doilea trimestru, fatul va ajunge la greutatea de un kilogram sau poate mai mult.
Pe langa structurile si organele majore, in al doilea trimestru se vor forma si alte parti importante ale corpului, inclusiv: scheletul, tesutul muscular, pielea, sprancenele, genele, unghiile de la maini si de la picioare, papilele gustative si parul. Sistemul digestiv al bebelusului a fost format complet la sfarsitul primului trimestru. Asadar, bebelusul poate incepe sa suga si sa inghita, el putand chiar sa gusta, prin intermediul lichidului amniotic, mancarurile pe care le consuma mama.
Pana la saptamana 22 de sarcina, simturile bebelusului sunt in curs de dezvoltare, ceea ce inseamna ca incepe sa miroasa, sa vada si sa auda, iar ochii lui mici incep sa se deschida. Pana la 17 saptamani, inima bebelusului nu mai bate in mod spontan, deoarece creierul sau regleaza bataile inimii. In saptamana 25, capilarele incep sa se formeze pentru a transporta sangele oxigenat prin corp.
In acest trimestru, anumite simptome de sarcina pot persista, cum ar fi greata si constipatia. In acelasi timp, altele pot aparea pentru prima data, deoarece burta femeii gravide continua sa creasca, asa cum si hormonii de sarcina continua sa fie in crestere. Scaderea tensiunii arteriale, cauzata de cantitatea de sange suplimentar pe care corpul il pompeaza, duce la aparitia ametelilor. Se recomanda multe lichide si mese dese.
In urmatoarele luni, femeia gravida va lua proportii, deoarece pofta de mancare creste sau de-abia acum apare, in cazul in care gravida s-a confruntat, la inceput sarcinii, cu stari de greata. Durerile de picioare vor dura din al doilea trimestru pana la sfarsitul perioadei de sarcina. Aceste dureri sunt cauzate nu numai de hormoni si de greutatea in plus, ci, probabil, si de lipsa de calciu sau de magneziu.
La fiecare control in acest trimestru, medicul va verifica greutatea femeii insarcinate, dimensiunea uterului si bataile inimii bebelusului, pentru a se asigura ca totul progreseaza asa cum se asteapta viitorii parinti.