Orice bebelus care poarta scutece este predispus la eritemul fesier. Cu toate ca sunt destul de comune, iritatiile din zona scutecelor ii pot provoca micutului un disconfort serios, eforturile de preventie si tratamentul efectiv fiind foarte importante.

Eritemul fesier este o inflamatie a pielii cauzata de contactul prelungit al pielii copilului cu un scutec murdar de scaun sau urina. Poate fi cauzat si de iritarea de la detergentul sau dedurizatorul folosit pentru spalarea scutecelor din panza sau cand scutecele din panza sunt slab clatite. O diaree poate avea, de asemenea, acest efect. Desi usoara si, de obicei, fara consecinte grave, eruptia este dureroasa.

Uneori, leziunile sunt infectate cu o ciuperca (candidoza) sau bacterii ( impetigo ), de exemplu dupa tratamentul cu antibiotice. De amintit ca antibioticele distrug si bacteriile utile care protejeaza copilul impotriva infectiilor. Infectia se poate raspandi apoi pe alte suprafete ale pielii bebelusului, in special in pliurile gatului, inghinale, intre fese, intre degetele de la picioare etc.

Cum se trateaza eritemul fesier?

  • De cele mai multe ori, eritemul se vindeca in cateva zile fara medicamente. Iata ce se poate face: Schimbarea scutecului bebelusului de indata ce se murdareste cu urina sau scaune.
  • Cand se schimba scutecul se spala usor fundul bebelusului cu un prosop, apa calduta si o picatura de ulei de masline. De evitat sapunul sau sa se aleaga un sapun hipoalergenic bland. Nu este necesar sa se spele fundul bebelusului cu sapun daca exista doar urina in scutec.
  • De evitat folosirea in mod regulat a servetelelor umede de unica folosinta care contin alcool sau alte produse care irita pielea sensibila a copilului. Servetelele umede care nu contin parfum sau alcool sunt, in general, bine tolerate.
  • Protejarea fundului bebelusului prin aplicarea unui unguent fara parfum din oxid de zinc sau vaselina inainte de a pune un scutec curat. Pentru o roseata minora, o concentratie de 10-20% oxid de zinc va fi suficienta. Pentru o roseata mai mare si mai extinsa, se alege o crema care contine 20 pana la 40%.