Jocul liber permite copiilor sa-si imbunatateasca increderea in sine, autonomia si gandirea creatoare. Jocul structurat are si el avantaje, cum ar fi dezvoltarea atentiei si intelegerea regulilor, dar un copil mic va fi mai interesat de jocul liber. Intr-adevar, toti copiii se nasc cu o curiozitate innascuta, o dorinta de joc, o nevoie de socializare si o dorinta profunda de a invata.

In timpul jocului liber, un copil poate profita de ocazie pentru a incerca tot felul de lucruri. Intr-adevar, absenta regulilor ofera copilului o mare libertate. El poate astfel sa ia initiativa jocului si sa decida ce doreste. Acest lucru ii permite sa-si dezvolte astfel increderea in sine. In plus, jocul cu alti copii, departe de adulti, ii invata pe copii sa se afirme, sa-si controleze emotiile si impulsurile, sa negocieze cu ceilalti si sa isi faca prieteni.

Stimuleaza autonomia

Jocul liber poate ajuta un copil sa depinda mai putin de parintii lui, deoarece il obliga sa ia alegeri de unul singur. El poate apoi sa decida pe cont propriu ce sa faca si cum sa o faca. Prin urmare, el va avea mai putine dificultati sa se distreze singur. Mai mult, in timpul jocului liber, copilul va trebui sa gaseasca solutii la problemele pe care le intampina, dar fara teama sa nu reuseasca. Invata astfel sa reactioneze la situatii dificile.

Incurajarea gandirii creative

Jocul liber permite ca acelasi obiect sa fie folosit in mai multe moduri, in functie de imaginatia copilului. O bucata de tesatura poate deveni o fata de masa pentru pregatirea cinei, o pelerina de supereroi, un pachet sau o patura de papusa. Copilul isi dezvolta astfel creativitatea.

Pentru a invata lucruri noi

Copiii invata multe unii de la altii in timpul jocului liber. Parintii cred uneori ca tinerii pot invata doar daca un adult le arata direct cum sa o faca. Cu toate acestea, oferind spatiu si jucarii adecvate, parintii ii permit micutului lor sa invete de la fratele sau sora lor mai mare. Parintii trebuie sa-i ofere copilului o varietate de materiale pe care acesta sa le poate folosi in mai multe moduri diferite. Cuburi, masini mici, cutii de carton, sunt alegeri bune pentru a permite copilului sa fie creativ.