H.Pylori este un tip comun de bacterii care creste in tractul digestiv si are tendinta de a ataca mucoasa stomacului. Infecteaza stomacul aproximativ 60 la suta a populatiei adulte din lume. Infectiile cu H. pylori sunt de obicei inofensive, dar sunt responsabile pentru majoritatea ulcerelor din stomac. „H” din nume este scurt pentru Helicobacter. „Helico” inseamna spirala, ceea ce indica faptul ca bacteriile sunt in forma de spirala.

H. Pylori infecteaza adesea stomacul in timpul copilariei. In timp ce infectiile cu aceasta tulpina de bacterii nu provoaca de obicei simptome, ele pot duce la diverse boli la unele persoane, inclusiv ulcere peptice si la o afectiune inflamatorie in stomac, cunoscuta sub numele de gastrita.

Ce cauzeaza infectiile cu H. Pylori?

Inca nu se stie exact cum se raspandesc infectiile cu H. Pylori. Bacteriile au coexistat cu oamenii mii de ani. Se crede ca infectiile se raspandesc de la gura unei persoane la alta. De asemenea, pot fi transferate de la fecale la gura. H. pylori se poate raspandi si prin contactul cu apa sau alimente contaminate.

Se crede ca bacteriile provoaca probleme stomacale atunci cand patrund in mucoasa stomacului si genereaza substante care neutralizeaza acizii stomacului. Acest lucru face celulele stomacale mai vulnerabile la acizii duri. Acidul stomacului si H. pylori irita impreuna mucoasa stomacului si pot provoca ulcere in stomac sau in duoden, care este prima parte a intestinului subtire.

Majoritatea persoanelor cu H. pylori nu au simptome. Cand infectia duce la un ulcer, simptomele pot include dureri abdominale, mai ales cand stomacul este gol noaptea sau la cateva ore dupa mese. Consumul sau administrarea de medicamente antiacide poate ameliora aceasta durere. Se recomanda adresarea la medic imediat ce apar urmatoarele simptome:

  • probleme de inghitire;
  • anemie;
  • sange in scaun.

Cu toate acestea, cele mentionate mai sus sunt simptome comune, care ar putea fi cauzate de alte afectiuni. Copiii sunt mai predispusi sa dezvolte o infectie cu H. pylori. Riscul lor este mai mare din cauza lipsei unei igiene adecvate.