Dintii de lapte trebuie curatati si ingrijiti cu mare atentie inca de la eruptia primului dintisor. Copiii trebuie invatati de mici sa isi perie in mod corespunzator dintii pentru a avea parte de o sanatate orala buna pe masura ce cresc.

Ce trebuie sa stie parintii despre dintii de lapte?

Chiar daca dintii de lapte vor cadea eventual (intre 6 si 13 ani in functie de dinti) si vor fi inlocuiti cu dinti permanenti, dintii copiilor au un rol extrem de important pentru ca sunt cei care vor defini fata copilului, dar mai ales vor ghida dintii finali, astfel incat sa creasca drepti si in pozitia corecta. In cele din urma, dintii de lapte sunt esentiali pentru alimentatie si pentru dezvoltarea limbajului.

Imediat ce apar primii dinti ai bebelusilor, in jurul varstei de 6 luni, parintii ar trebui sa inceapa sa ii curete. Pentru aceasta, pot folosi o compresa umeda sau o periuta de dinti speciala pentru bebelusi pe care se pune o mica urma de pasta de dinti cu fluor, desigur, potrivita varstei copilului. In ceea ce priveste frecventa periajului, curatarea ar trebui realizata in fiecare seara inainte de culcare.

Intre 0 si 3 ani, periajul trebuie efectuat de un adult. Apoi, intre 3 si 6 ani, copilul poate incerca singur cu ajutorul unui adult, in funcție de abilitatile copilului. Mare atentie! Este necesar sa se schimbe periuta de dinti la fiecare 3 luni, in caz contrar, periajul este mult mai putin eficient. Alegerea unei periute de dinti pentru copil este, de asemenea, foarte importanta asa ca ar trebui sa se aleaga o periuta de dinti mica, cu peri moi.

Consultarea unui medic stomatolog este esentiala in primul an de viata pentru a identifica situatiile cu fragilitate dentara si, astfel, pentru a pune in aplicare masuri de prevenire adecvate. Astfel, autoritatile medicale recomanda o prima vizita intre 6 si 12 luni. De asemenea, parintii nu ar trebuie sa ezite sa mearga la medic daca observa o carie. La bebelusi, cariile trebuie tratate cat mai rapid pentru a nu distruge radacina dintilor si pentru a nu genera probleme mult mai grave in viitor