Aproape toti proprietarii de pisici au auzit de dieta BARF. Ce este „BARF” si de ce hrana cruda adecvata din punct de vedere biologic ar trebui sa fie sanatoasa pentru pisici?

Termenul „BARF” este o abreviere a limbii engleze si inseamna „aliment crud adecvat din punct de vedere biologic”. Aceasta metoda de hranire este ,,potrivita” dintr-un motiv in special: pisicile sunt carnivore prin natura lor.

Componenta principala a unei astfel de diete este doar o cantitate mare de carne proaspata. Spre deosebire de alimentele pre-gatite, o portie BARF consta in principal din carne cruda, nu fiarta sau coapta.

De ce carnea cruda este potrivita pentru pisici?

Sistemul digestiv al pisicii nu este inca obisnuit cu stilul de viata confortabil al oamenilor si cu hrana rezultata din mese gata preparate. In natura, pisicile sunt inca niste vanatori. Acest lucru este valabil pentru comportamentul lor, dar si pentru organele lor, care corespund ca structura celor care sunt caracteristice micilor pisici salbatice!

Hrana ideala pentru o pisica domestica ar trebui sa se potriveasca cu compozitia unui soarece mediu. A fost chiar dovedit stiintific. Conform celor mai recente cercetari, pisicile prefera hrana care contine 50 pana la 60% proteine, 20 pana la 30% grasimi si 3 pana la 8% carbohidrati.

Dar ce se intampla cu bacteriile si parazitii care pot fi in carnea cruda? Ca vanator de hrana naturala, o pisica este adaptata sa manance carne cruda – la urma urmei, este greu de gasit mancare perfect conservata, pregatita in natura. Acidul din stomacul unei pisici este, prin urmare, mult mai puternic decat la om, ceea ce ii face pe acesti mici vanatori sa nu fie la fel de sensibili la toxiinfectii alimentare ca oamenii.

In timp ce carnea cruda este complet improprie pentru consumul uman, este o forma complet legitima de nutritie pentru micii vanatori. Nu fara motiv aceasta metoda de hranire este considerata cea mai naturala. Cu toate acestea, acest tip de dieta nu este lipsit de riscuri, de aceea trebuie prudenta.