Capitala Bulgariei, Sofia, este adesea trecuta cu vederea de turistii care se indreapta direct spre coasta sau catre statiuni de schi. Totusi, lipseste ceva special. Sofia nu este o mare metropola, desigur, dar este un oras tanar si modern. Edificiile vechi intalnesc altele mai noi: biserici, moschei otomane si monumente ale Armatei Rosii impartasesc orizontul cu mall-uri intinse si hoteluri de cinci stele.

Parcurile si gradinile extinse si bine intretinute ofera un ragaz binevenit de pe strazile aglomerate ale orasului, iar traseele de schi si drumetii ale Muntelui Vitosha sunt la doar o scurta calatorie cu autobuzul de centrul orasului.

Casa unora dintre cele mai bune muzee, galerii, restaurante si atractii din Bulgaria, Sofia poate convinge turistii sa petreaca mai mult de o zi sau doua. Un atu semnificativ: orasul este printre cel mai ieftin din Europa.

  • Catedrala Alexander Nevsky

Este pur si simplu una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din lume. Cupolele uriase de aur ale Catedralei Alexander Nevsky sunt o caracteristica unica in centrul orasului Sofia. A durat 30 de ani pentru a construi catedrala care astazi serveste drept principalul lacas de cult pentru Biserica Ortodoxa Bulgara.

Este bogat decorata intr-un stil neobizantin si impresioneaza prin proportiile sale impunatoare. Cripta Catedralei Alexander Nevsky gazduieste o colectie foarte importanta de icoane ortodoxe care merita cu siguranta o vizita.

  • Monumentul armatei sovietice

In ultimii ani, Monumentul armatei sovietice a obtinut titluri internationale in urma numeroaselor metamorfoze pe care le-a suferit. In 2011, un basorelief al monumentului, compus din statui ale soldatilor eliberatori, a fost complet deturnat si acoperit cu vopsea, astfel incat sa apara ca personaje de benzi desenate. Inclusiv super-eroii Superman si Captain America.

Alte graffiti au fost facute in anii care au urmat, cum ar fi in 2012, unde fetele soldatilor din acelasi basorelief au fost decorate cu asa-numitele masti Guy Fawkes.

  • Biserica Boyana

In cartierul Boyana, este recomandata faimoasa Biserica Boyana datand din Evul Mediu. Aceasta mica biserica de la marginea orasului este de fapt singurul sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din Sofia. Si se intelege de ce. Biserica este formata din trei cladiri care sunt considerate de Unesco drept „cea mai perfecta si mai bine conservata arta medievala din Europa de Est”.