Atunci cand vine vorba de sanatatea noastra orala, este esential sa se practice o ingrijire orala eficienta si corecta. Cand oamenii devin neglijenti in pastrarea unui zambet sanatos, ar trebui sa se pregateasca pentru o lista nesfarsita de probleme pe termen lung. Neglijarea ingrijirii danturii poate duce la boli dentare, care pot deveni costisitoare si consumatoare de timp. Cele mai multe dintre aceste boli pot fi evitate cu usurinta prin stomatologia preventiva, cum ar fi efectuarea periajului zilnic sau vizitele regulate la medicul specialist.

Asadar, cate tipuri de boli dentare exista

Una dintre cele mai comune si bine-cunoscute boli dentare este boala parodontala sau mai bine cunoscuta sub numele de gingivita. Aceasta boala este, de obicei, cauzata de o infectie bacteriana si se caracterizeaza prin inflamatia si inhibarea gingiilor. Ca in majoritatea cazurilor, boala poate fi prevenita usor printr-o igiena orala adecvata, dar daca este lasata necontrolata, poate provoca retragerea gingiilor si poate duce la pierderea dintilor. Aceast tip de boala orala este cauza principala in pierderea dintilor.

O alta posibila boala dentara este Herpangina. Aceasta este mai frecvent intalnita la copii de 3-10 ani si este o boala cauzata de un virus. Aceasta afectiune a gurii este identificabila prin portiuni mici, ulceroase, care apar pe cerul gurii. Simptome includ dureri de gat, cefalee, pierderea poftei de mancare sau umflarea ganglionilor limfatici. Medicii pot recomanda administrarea de ibuprofen pentru a usura disconfortul sau un anestezic local.

Boala cariilor dentare se manifesta prin distrugerea smaltului dintilor. Exista doua tipuri diferite de carii dentare, prima fiind clasificata drept fisuri. Majoritatea oamenilor folosesc cel mai adesea dintii din spate pentru a mesteca, astfel incat, se poate afecta in mod neintentionat placile din colturile si canelurile dintilor. Odata ce placa este afectata, aceasta va cauza, cariile dentare. A doua categorie se numeste “carii netede”. Aceste carii se gasesc de-a lungul liniei care se ascunde intre golurile mici dintre dintii in care se formeaza placa. Ambele tipuri de carii pot fi prevenite prin periajul manual utilizand pasta de dinti cu fluorura sau prin folosirea zilnica a atei dentare.