Mansarda este ideala pentru proprietarii locuintelor care au nevoie de un spatiu suplimentar. Mansarda va fi folosita ca si camera de oaspeti, ca si dormitor, birou sau chiar camera de joaca si de relaxare.
Pentru ca vremurile in care mansarda sau podul erau folosite strict pentru depozitare sunt demult apuse. Daca la bloc, oamenii au un balcon unde sa isi poata amenaja o mica baza de relaxare sau un birou de lucru, la casa mansarda este o incapere al carei potential de transformare ii va surprinde pe proprietari.
In functie de suprafata disponibila si de nevoile proprietarilor, mansarda poate deveni baie, birou , mini sala de cinema chiar un loc de joaca, o camera pentru copii, camera de oaspeti, o biblioteca, un dormitor sau orice altceva isi vor imagina.
Cum se pregateste o mansarda pentru a fi transformat in spatiu de dormit
Inainte de a incepe efectiv procesul de amenajare a mansardei, este foarte important ca proprietarii sa se asigure ca spatiul respectiv este locuibil chiar daca a acest spatiu a fost suficient de bun pentru pasarelele care isi au facut cuib pe grinzi sau pentru cartile care au fost depozitate ani de zile aici. Acest lucru nu inseamna ca este si un spatiu bun pentru dormit sau pentru locuit.
De aceea, proprietarii trebuie sa aiba certitudinea ca spatiul disponibil din mansarda este suficient pentru destinatia pe care doresc sa o dea mansardei. In plus, unele mansarde au doua cai de acces: una prin interiorul casei si alte separata, de aceea proprietarii trebuie sa se asigure ca scara pe care urca, fie in pod, fie clasica sau retractabila are o panta usor de urcat si de coborat.
Se va verifica in vederea transformarii mansarda in spatiu de locuit si rezistenta podelei care trebuie sa sustina patul, noptiera, fotoliul, biblioteca plina cu carti, dar sa se puna accent si pe incalzirea din incapere, pe ventilatia si iluminarea naturala, precum si pe posibilitatea asigurarii accesului la curent, cablu tv si internet.
Cum alegi mobilierul potrivit pentru mansarda
Mansarda nu este in spatiu care trebuie efectiv incarcat cu piese de mobilier. Aici nu trebuie aduse piese de mobilier altele in afara de cele strict necesare, pentru ca proprietarii vor dori sa creeze un spatiu confortabil, aerisit, in care sa se simta bine, si nu spatiul inghesuit unde sa nu se mai poata misca in voie din cauza mobilierului si a decoratiunilor.
De aceea, din mansarda, mobilierul nu trebuie sa fie amplasat in zona mai intunecoasa, ci in zona ferestrelor pe unde intra lumina naturala in incapere, iar proprietarii trebuie sa gaseasca spatii si solutii de depozitare in partea de jos a mansardei, nu pe tavan. In caz contrar, vor ingreuna decorul. De aceea, proprietarii pot opta pentru un pat compact incorporat intre doua rafturi deschise sau unul mai jos si sa foloseasca corpuri de iluminat adecvate suprafetei, evitandu-se lustrele grele si optand pentru spoturi si aplice.