Totul despre boala gingivală
Sângerarea gingiilor reprezintă cel mai frecvent simptom al bolii gingivale, însă poate indica şi alte probleme de sănătate. Sângerarea ocazională a gingiilor poate fi cauzată de spălarea excesivă a dinţilor sau de purtarea unor proteze care nu se potrivesc. Sângerarea frecventă a gingiilor poate indica, în anumite cazuri, şi afecţiuni mai grave, precum:
-
parodontită (o formă avansată de boală a gingiilor);
-
leucemie (cancer de sânge);
-
deficit de vitamine;
-
lipsa celulelor de coagulare (trombocite).
Majoritatea oamenilor dezvoltă gingivită atunci când placa dentară rămâne prea mult timp pe dinţi. Aceasta se formează din cauza resturilor de alimente şi a bacteriilor care nu sunt îndepărtate în timpul periajului zilnic. Dacă placa nu este îndepărtată, ea se poate transforma în tartru (calcul), ceea ce va creşte sângerarea. Acumularea plăcii în apropierea gingiilor poate provoca, de asemenea, gingivită.
Printre simptomele gingivitei se numără:
-
durere în gură şi în jurul gingiilor;
-
sângerarea gingiilor;
-
umflarea gingiilor.
Boala parodontală (parodontita) poate apărea atunci când gingivita ajunge într-o stare avansată. Boala parodontală este, de fapt, o infecţie a gingiilor, a maxilarului şi a ţesuturilor de susţinere care leagă dinţii şi gingiile. Parodontita poate determina o slăbire a dinţilor, ceea ce poate duce chiar la pierderea lor.
Carenţele de vitamina C de şi vitamina K pot provoca, de asemenea, sângerare uşoară a gingiilor. Este important să se efectueze analize periodice care să verifice nivelul vitaminelor C şi K în cazul în care pacienţii se confruntă cu sângerări ale gingiilor care nu sunt cauzate neapărat de îngrijirea dentară necorespunzătoare. De asemenea, o dietă care să conţină nutrienţi este necesară pentru a rămâne sănătos.
Alimentele bogate în vitamina C includ:
-
citrice şi sucuri
-
broccoli
-
căpşune
-
roşii
-
cartofi
-
ardei gras
Alimentele bogate în vitamina K includ:
-
nap
-
spanac
-
salată verde
-
boabe de soia
-
ulei de rapiţă
-
ulei de măsline
Persoanele care poartă proteze dentare pot, de asemenea, să se confrunte cu această problemă. Se recomandă vizita în cabinetul medicului dentist sau ortodont, în cazul în care protezele sau alte aparate orale provoacă sângerarea gingiilor. Este posibil să fie nevoie de noi mulaje pentru a crea un dispozitiv de protecţie mai bun.
Sarcina cauzează şi ea, în mod frecvent, sângerarea gingiilor. Modificările hormonale care apar în timpul sarcinii pot face ca gingiile să fie mai sensibile, motiv pentru care dentiştii recomandă utilizarea unei paste de dinţi adecvate pentru a preîntâmpina apariţia complicaţiilor.