Sarmale, carnati, fripturi, dulciuri…chiar daca aceste preparate ne incanta papilele gustative de Craciun, ne pot provoca anumite neplaceri daca nu sunt consumate cu moderatie. Vine mai apoi timpul regretelor – ingrasat, tulburari digestive, crize biliare…este posibil sa profiti de sarbatorile de sfarsit de an fara sa ai parte de aceste probleme. Iata cum.

Cum sa aveti parte de un Craciun sanatos?

Continua sa practici o activitate fizica. Nu renunta la activitatile fizice in timpul sarbatorilor, chiar din contra, ar trebui sa faci si mai multa miscare. Daca ai obiceiul sa faci miscare de doua ori pe saptamana, ar trebui in aceasta perioada sa faci miscare de cel putin trei ori din cauza numeroaselor tentatii culinare.

Evita sa mananci prea mult. Odata cu toate aceste tentatii alimentare legate de sarbatoarea Craciunului ne este destul de greu sa nu cedam tentatiei chiar daca stim ca mai tarziu vom regreta amarnic acest lucru. Cu toate acestea, o indigestie isi poate face rapid prezenta daca cedam exceselor alimentare care nu fac decat sa ne perturbe organismul. Meniurile de Craciun si de Revelion sunt cel mai adesea bogate in grasimi ceea ce inseamna ca vor fi digerate mai greu. Pentru a evita crizele biliare trebuie sa ai in vedere echilibrarea meselor, sa consumi mai multe legume verzi si sa bei mai multa apa.

Trebuie sa iti asculti, inainte de toate, corpul. Daca simti ca nu iti este foame, nu forta. Mananca incet, fapt ce ii va permite creierului tau sa iti semnaleze in maxim 20 de minute senzatia de satietate. In plus, mancatul lent vine cu o digestie mai eficienta si mai rapida.

Modereaza consumul de alcool. Toast-urile sunt frecvente in aceasta perioada. Un pahar de sampanie la aperitiv, vin la masa, un mic digestiv mai apoi…nu trebuie sa abuzezi de alcool deoarece este caloric si stimuleaza apetitul.

Fa-ti timp pentru tine. Aceasta perioada a anului este destul de stresanta cu agitatia cautarii cadourilor si pregatirea preparatelor. Stresul are drept consecinta o digestie perturbata sau acumularea gandurilor negative. De aceea, fa-ti timp pentru tine, cateva minute pe zi pentru a te relaxa. Un masaj, o carte buna, o baie relaxanta, o muzica buna…ai o multime de optiuni la indemana.