Stresul este un raspuns natural al organismului la situatii provocatoare si chiar tulburatoare. In cele mai multe cazuri, stresul este un raspuns biologic sanatos si nu este nimic in neregula cu el. Stresul cronic, pe de alta parte, poate dauna grav sanatatii umane.

Exista o mare diferenta intre nivelurile sanatoase de stres si stresul cronic. Scopul stresului pentru sanatate este de a produce hormonii potriviti, astfel incat o persoana sa poata supravietui intr-o anumita situatie.

Cu toate acestea, stresul cronic mentine organismul in aceasta stare de simturi intensificate si hormoni dezechilibrati pentru o perioada lunga de timp, ceea ce poate fi cu adevarat periculos pentru sanatate. Stresul cronic are un efect negativ atat asupra sanatatii fizice, cat si asupra sanatatii mentale.

Stresul cronic dauneaza sistemului digestiv

Simptomele fizice ale stresului cronic se pot manifesta ca o tulburare a sistemului digestiv. Durerea, disconfortul, arsurile la stomac sunt doar cateva dintre posibilele probleme neplacute legate de sistemul digestiv.

Daca o persoana are ulcer, acesta se poate agrava si din cauza stresului cronic. Greata, constipatia, diareea si varsaturile sunt alte simptome posibile ale stresului prelungit.

In timpul stresului cronic, ficatul lucreaza intens pentru a produce mai multa glucoza. Acest lucru creste riscul de dezechilibru al zaharului din sange, rezistenta la insulina si diabet de tip 2.

Stresul cronic dauneaza sistemului cardiovascular

Stresul cronic are un efect foarte rau asupra inimii si a altor parti ale sistemului cardiovascular. In timpul stresului brusc si neasteptat, muschiul inimii se contracta, hormonii de stres trec prin corp, iar ritmul cardiac creste.

Congestia constanta a vaselor de sange si a muschiului inimii creste, de asemenea, tensiunea arteriala. Aceasta, la randul sau, creste riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala sau atac de cord.

Stresul cronic dauneaza sistemului respirator

Daca la un moment dat stresul cronic afecteaza una dintre partile corpului conectate la sistemul respirator, poate afecta procesul respirator. De exemplu, stresul poate provoca contractarea gatului sau a traheei, provocand dificultati de respiratie.

Stresul cronic poate exacerba afectiunile respiratorii preexistente sau poate dezvolta anumite afectiuni mai tarziu in viata – acestea includ: boala pulmonara obstructiva cronica, bronsita cronica, astmul si emfizemul.