Cu toate ca este un domeniu in care s-au efectuat o multime de cercetari, cauzele aparitiei bipolaritatii nu au fost descoperite in intregime. Cu toate acestea, exista anumiti factori comuni persoanelor bipolare, care pot fi indicii ale faptului ca sufera de o astfel de tulburare.

Astfel, cei care se regasesc in randurile de mai jos, trebuie sa se adreseze intr-un timp scurt medicului psiholog pentru a se asigura ca totul este sub control. Principalii factori din cauza carora oamenii dezvolta tulburarea bipolara sunt mentionati in cele ce urmeaza.

1. Factori genetici

Exista posibilitatea ca tulburarea bipolara sa fie mostenita genetic. Astfel, cei care sunt rude de sange cu persoanele care sufera de bipolaritate risca, la randul lor, sa se confrunte cu aceasta tulburare mai devreme sau mai tarziu.

2. Dereglari chimice la nivelul creierului

Bipolaritatea poate sa rezulte si dintr-o dereglare chimica manifestata la nivelul creierului, care afecteaza controlul neurotransmitatorilor, cum ar fi dopamina si serotonina.

Potrivit medicilor specialisti, persoanele care se confrunta cu un dezechilibru la nivelul neurotransmitatorilor sunt mai predispuse manifestarii tulburarilor bipolare.

De pilda, momentele de manie au loc atunci cand productia de noradrenalina este peste limita medie, iar momentele depresive au loc atunci cand nu este secretat nivelul necesar de nroradrenalina in corp.

3. Factorii principali declansatori

Exista anumite situatii sau contexte care pot declansa episoadele de bipolaritate si de care oamenii trebuie sa fie constienti, pentru a le gestiona adecvat. Printre acestea se numara si:

  • experimentarea unui moment traumatizant;

  • victima unui abuz fizic, emotional sau chiar sexual;

  • experimentarea unor perioade indelungate de stres (care pot fi cauzate de moartea unei persoane dragi, de exemplu);

  • probleme medicale;

  • insomnii;

  • stresul cotidian generat de presiunea la locul de munca, financiara sau experimentarea unor probleme de relationare cu persoanele din jur.

 

Tulburarea bipolara este o afectiune psihica populara in contextul actual, cu care se confrunta o multime de persoane mai ales din cauza stresului. Singura solutie recomandata catre care oamenii isi pot indrepta atentia este efectuarea unei programari la medicul psiholog.