Daca nu aveti interdictie la alcool sau aveti o problema de dependenta necontrolabila, toata lumea (inclusiv cardiacii dovediti) trebuie sa bea cel putin o bautura pe zi, ceea ce este mai bine decat consumul altor substante. Este preferabil – cu exceptia sarbatorilor – sa nu se depaseasca 2 pahare pe zi (3 sau 4 pentru baietii mari care fac o munca grea).

Dieta mediteraneana este secretul pentru o viata sanatoasa

dieta mediteraneana

Pentru cei care, din motive religioase sau din alte motive, ar renunta la bauturi alcoolice bogate in polifenoli, ceaiul poate avea polifenoli (antioxidanti) pe tot parcursul anului.

Nu exista sucuri – in special cele care contin celebrele HFCS, siropuri de fructoza ridicata – care trebuie interzise. Alte bauturi zaharoase ar trebui evitate.

Bolnavii de inima trebuie sa elimine untul, smantana si laptele integral din meniurile lor. Nu inseamna desigur sa renunte complet la unt, smantana si lapte integral – este imposibil in societatea noastra – aceste alimente pot fi consumate ponderat. Acest mod de a privi lucrurile – foarte strict in ceea ce priveste restrictiile – face totusi posibila organizarea o data pe saptamana a unei mese festive cu familia, in restaurant sau cu prietenii.

Noncardiacii trebuie sa inteleaga faptul ca acizii grasi saturati cu catena lunga prezenti in concentratie ridicata in unt si crema promoveaza formarea de cheaguri, chiar daca nu sunt singurele cauze. Consumul de unt si smantana ar trebui, prin urmare, evaluat in functie de alti factori care produc cheaguri de sange.

Puteti manca branza si iaurt, de preferinta capra sau oaie (mai degraba decat vaca), dar moderat ca mediteraneenii. Pacientii bolnavi de inima care doresc sa bea lapte si alte produse lactate nefermentate vor alege laptele degresat.

Utilizati zilnic numai ulei de masline si ulei de rapita. Contrar a ceea ce au pretins unii, uleiul de rapita poate fi incalzit ca si alte uleiuri, dar nu a fost niciodata supraincalzit ca si alte uleiuri, insa uleiul de masline este putin mai rezistent la incalzire! Pentru a incalzi, a gati, a sezona sau a insoti salate, ambele uleiuri sunt bune. Aceste uleiuri pot fi combinate cu otet – al carui acid acetic poate avea proprietati antidiabetice – sau cu lamaie, care este, de asemenea, foarte bogata in polifenoli.