Pierderea unui singur dinte poate avea consecinte dezastruoase asupra starii de spirit, increderii de sine si aspectului pacientilor, de aceea inlocuirea cu un implant dentar sau cu o punte dentara se va dovedi utila si necesara. Pierderea dintilor poate fi cauzata de mai multe lucruri, de la afectiuni precum parodontoza, pana la mici incidente sau accidente. Indiferent ca dintele este pierdut dintr-o data sau in urma unei perioade lungi de mobilitate, consecintele sunt aceleasi.

Ce facem in cazul pierderii unui dinte: optam pentru o punte, un implant dentar sau nu facem nimic?

In general, daca nu se vede prea rau, oamenii nu fac nimic in cazul pierderii unui dinte. Acestia prefera sa isi mai acopere gura atunci cand zambesc sau sa adopte un alt stil de vorbire, astfel incat golul sa nu fie atat de vizibil. Insa nu numai din punct de vedere estetic este importanta inlocuirea dintelui lipsa, ci si din punct de vedere al masticatiei, fonatiei si din punct de vedere al pierderii nivelului si densitatii osoase.

Puntea dentara conventionala este una din cele mai cunoscute variante de inlocuire a dintilor lipsa. Dintii limitanti ai bresei edentate sunt stalpi de punte, preluand fortele masticatorii de la nivelul restaurarii. Dificultatea igienizarii spatiului de sub corpul de punte si slefuirea dintilor de langa reprezinta principalele aspecte negative ale acestei optiuni.

Pe de alta parte, implantul dentar este cea mai buna solutie de inlocuire a dintilor lipsa. Aceasta presupune implantarea unei radacine de titan a viitoarei coroane ce protezeaza spatiul edentat. Mai mult decat atat, osul este stimulat la nivelul dintelui pierdut, comparativ cu puntea dentara, pastrandu-se inaltimea, latimea si densitatea osoasa.

Celelalte variante de inlocuire a dintilor pierduti reprezinta puntea colata Maryland si puntea cu aripioare Kemmeny, care nu se dovedesc a fi chiar foarte usor de purtat si confortabile si necesita o atentie sporita la alimentatie.