Inspectoratul tehnic de incercare și omologare a autovehiculelor (ITP) reprezintă o verificare tehnică obligatorie a autovehiculelor care trebuie efectuată periodic în România. Intervalul la care se face ITP-ul este determinat în funcție de vârsta și tipul mașinii. Iată mai jos informații despre cum se stabilește intervalul pentru mașina ta.

  • Autoturisme

Pentru autoturismele cu capacitate mai mică de 3,5 tone, ITP-ul trebuie efectuat în funcție de vechimea mașinii. Astfel, mașinile cu vechime de maxim 3 ani nu trebuie să efectueze ITP-ul. După aceasta perioadă, ITP-ul se face o dată la doi ani. După 10 ani, ITP-ul trebuie efectuat anual.

Pentru autoturismele înmatriculate în străinătate, dar care sunt utilizate pe teritoriul României, trebuie efectuat un ITP în termen de 90 de zile de la data înmatriculării. Poti accesa site-ul BetaITP.ro, pentru mai multe detalii.

  • Camioane

Pentru camioanele cu o masă totală de până la 3,5 tone, primul ITP trebuie efectuat la 3 ani de la data primei înscrieri în circulație. După aceasta perioadă, ITP-ul se va efectua la fiecare 2 ani. Pentru camioanele cu o masă totală mai mare de 3,5 tone, primul ITP trebuie efectuat la 2 ani de la data primei înscrieri in circulație. După aceasta perioadă, ITP-ul se efectuează anual.

  • Tractoare și remorci

În cazul tractoarelor, primul ITP trebuie să fie efectuat în termen de 2 ani de la prima înregistrare. După aceasta perioadă, verificația tehnică va trebui efectuată la fiecare 2 ani.

Pentru remorcile cu o masă de până la 3,5 tone, primul ITP trebuie efectuat la 2 ani de la prima înregistrare. După aceasta perioadă, ITP-ul trebuie efectuat anual. Pentru remorcile cu o masă totală mai mare de 3,5 tone, primul ITP trebuie făcut la 1 an de la prima înregistrare și apoi la fiecare 6 luni. Ai nevoie sa faci ITP-ul la tractor sau remorca, apeleaza la BetaITo, o statie ITP din soseaua Alexandriei.

  • Motociclete

Pentru motociclete, ITP-ul trebuie efectuat la fiecare 2 ani. În cazul în care motocicleta are o vechime mai mare de 10 ani, aceasta trebuie verificată în fiecare an.

  • Vehicule speciale

Pentru vehiculele speciale, ITP-ul trebuie efectuat o dată pe an, indiferent de vechime.

Statie ITP din soseaua Alexandriei | BetaITP.ro

Statie ITP din soseaua Alexandriei

Concluzie

În zilele noastre, ITP-ul este extrem de important pentru siguranța și legalitatea pe drumurile publice. Fie că este vorba de o mașină, un camion, o motocicletă sau un alt tip de vehicul, verificația tehnică la statia BetaITP este obligatorie.

Este important să țineți minte intervalul la care trebuie efectuat ITP-ul în funcție de tipul de mașină, pentru a evita orice amenzi sau probleme pe drumurile publice. Planificați cu atenție efectuarea ITP-ului și fiți siguri că mașinile dvs. sunt în siguranță.