Oamenii folosesc aceasta planta inca din antichitate pentru tot felul de scopuri medicinale. Se folosesc atat frunzele sale, cat si uleiul esential in bauturi, extracte si unguente care servesc ca adjuvant in afectiuni, precum raceala, durerile de cap sau problemele digestive.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit recent ca uleiul esential de menta are potential terapeutic impotriva sindromului intestinului iritabil (IBS). In special, ajuta la controlul simptomelor, precum durerea, constipatia, inflamatia si balonarea.
Ce il face eficient? Ei bine, cercetatorii spun ca acest ingredient are efecte anticonvulsivante. Adica, mentolul, unul dintre compusii activi din menta, calmeaza muschiul neted intestinal. Astfel, ajuta la reducerea distensiei abdominale, durerii, senzatiei de golire incompleta, a constipatiei si a diareei.
Tratamentul IBS cu ulei de menta
Pana acum, studiile privind uleiul de menta si sindromul intestinului iritabil s-au concentrat asupra formei de capsule. Nu exista dovezi ca un consum de ceai de menta facut din frunze ofera aceleasi rezultate. Cu toate acestea, aceasta infuzie este destul de sigura.
Capsulele de menta au de obicei un invelis care impiedica dizolvarea acizilor din stomac. Acest lucru se face pentru ca acestea sa nu se dizolve pana nu ajung in intestin si astfel sa se evite orice efecte secundare nocive, precum aciditatea stomacului mentionata mai sus. In general, dozele sunt:
- Adulti: de la 0,2 ml la 0,4 ml ulei de menta, de 3 ori pe zi;
- Copii peste 8 ani: 0,1 ml pana la 0,2 ml ulei de menta, de 3 ori pe zi.
De retinut ca nu trebuie consumate in acelasi timp cu antiacide, deoarece acestea vor afecta mucoasa intestinala.
Recomandari pentru pacientii cu sindrom de colon iritabil
Sindromul colonului iritabil este o boala care necesita o abordare interdisciplinara. Prin urmare, trebuie consultat un medic inainte de a utiliza suplimente, precum uleiul de menta.
Atat medicii, cat si nutritionistii – chiar si psihologii – ii pot indruma pe pacienti catre metode eficiente pentru a reduce simptomele si a evita complicatiile. De asemenea, pacientii trebuie sa schimbe dieta si sa adopte obiceiuri sanatoase. Deci trebuie sa ia in considerare urmatoarele:
- un consum optim de fibre;
- evitarea glutenului;
- adoptarea dietei „low FODMAP”;
- activitate fizica;
- evitarea situatiilor stresante.