Tromboza venoasa consta in formarea unui cheag de sange intr-o vena, care are ca efect impiedicarea, partiala sau completa a fluxului sanguin catre inima. In limbajul cotidian, se vorbeste adesea de flebite, dar acest termen corespunde de fapt unei inflamatii a unei vene, cel mai adesea superficiale.
Tromboza poate aparea in orice vena a corpului, dar este mai frecventa la extremitatile inferioare. Exista tromboflebita superficiala a trombozei venei profunde, care este o afectiune mai grava. Dupa cum sugereaza numele, tromboza superficiala afecteaza venele care se afla aproape de suprafata pielii, in timp ce tromboza profunda afecteaza sistemul venos profund.
Tromboza venoasa profunda, daca nu este diagnosticata sau tratata prompt, poate avea consecinte grave. Un fragment dintr-un cheag de sange poate migra apoi la plamani si poate da nastere unei embolii pulmonare care poate fi fatala.
Tromboza venoasa – simptome
Tromboza venoasa profunda este adesea insotita de durere (cum ar fi amorteala sau greutatea). Aceasta se datoreaza tensiunii musculare cauzata de stagnarea sangelui in vene in aval de ocluzie (sau ingustare). Asadar, cand tromboza se afla la coapsa, durerea va fi resimtita in intregul picior si poate provoca dificultati in mers. Pe de alta parte, daca tromboza este mai jos, la genunchi durerea va fi resimtita la picior.
Alte simptome pot fi inca prezente, cum ar fi edemul (piciorul umflat), roseata, caldura, dilatarea venelor superficiale. Prezenta dificultatilor de respiratie sau dureri in piept sunt semne de gravitate care conduc la suspiciunea de embolie pulmonara. In acest caz, este necesara consultarea urgenta si tratamentul prompt.
Cauze
In aproape 50% din tromboze, cauza nu este cunoscuta; tromboza venoasa este apoi numita idiopatica sau primara. Trei mecanisme principale sunt implicate in aparitia trombozei:
- stagnarea sangelui intr-o vena (staza venoasa) care poate promova coagularea sangelui si, prin urmare, formarea unui cheag;
- o anomalie a sistemului de coagulare care face ca sangele sa fie prea usor coagulat, ceea ce poate duce la un cheag de sange;
-
traumatisme la peretele vasului de sange care determina stimularea sistemului de coagulare si astfel formarea unui cheag de sange.