Tratamentul dentar in timpul sarcinii

Recomandarea medicilor este ca imediat dupa ce se afla daca o femeie este insarcinata, sa stabileasca daca este necesar un tratament dentar, apeland la o consultatie stomatologica. Acestia sustin ca intre primul trimestru si a doua jumatate a trimestrului 2 este indicat sa se efectueze proceduri, caci primul trimestru este perioada in care se formeaza majoritatea organelor copilului, fiind cel mai susceptibil la influente din mediul exterior.

Radiografiile dentare, interzise?

Radiografiile dentare sau razele X pot fi necesare pentru tratamentul stomatologic sau pentru o urgenta dentara care nu poate astepta. Infectiile dentare netratate pot reprezenta un risc atat pentru fat, cat si pentru mama. Radiatiile din radiografiile dentare sunt extem de scazute, insa cu toate acestea, trebuie luate toate masurile pentru a minimiza expunerea directa a femeii insarcinate. Un sort la plumb, care include si gulerul, protejeaza impotriva expunerii abdomenului, si in special, glanda tiroida care produce hormonul de tiroxina responsabil pentru controlul metabolismului. Radiografiile dentare nu sunt contraindicate nici in cazul alaptarii.

Medicamenele in timpul sarcinii

Medicamentele luate de o femeie insarcinata pot afecta fatul in curs de dezvoltare.In 1979, Federal Drug Administration a stabilit un sistem de clasificare pentru a evalua nivelurile de risc asociate cu medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala. Cele mai frecvente medicamente utilizate in stomatologie, inclusiv anastezicele locale, pot fi administrate in siguranta, cu cateva exceptii notabile. De pilda, tetraciclina antibiotica poate sa decoloreze definitiv dintii in curs de dezvoltare.

Este deosebit de important sa se mentina buna sanatate orala in timpul sarcinii, studiile aratand ca femeile gravide care sufera de o boala parodontala severa (gingivita) pot prezenta un risc crescut de livrare prematura, ceea ce, la randul sau, creste riscul unui copil cu greutate mica la nastere. Sfatul doctorilor pentru femeile insarcinate este sa previna cariile dentare, boala parodontala, sa mentina o dieta sanatoasa, exercitiu si mult somn. In caz ca se observa modificari la nivelul cavitatii bucale, consultarea unui medic specialist este cea mai buna optiune.