Cardiotograful este un instrument de masurare si monitorizare a activitatii cardiace a bebelusului inca nenascut, utilizand ultrasunete si efectul Doppler. Prin intermediul acestuia se realizeaza un test simplu, cunoscut sub numele de test fetal non-stres (NST) sau test de monitorizare a batailor cordului fetal.
Acest dispozitiv presupune monitorizarea miscarrilor fetale, frecventa cardiaca si modificarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale. In general, este recomandat sa se faca acest test in ultimul trimestru de sarcina, pentru supravegherea unei evolutii corespunzatoare a fatului in aceasta perioada.
Testul cu cardiotograful – cand este recomandat?
Medicul ginecolog este cel care urmareste sarcina si care recomanda realizarea acestui test, o data sau de doua ori pe saptamana, in ultimul trimestru. Acesta poate recomanda realizarea acestui test chiar si zilnic daca starea de sanatate a mamei sau a fatului o solicita. Aceasta procedura are un impact aproape inexistent asupra organismului. Exista mai multe situatii in care este recomandat sa se faca acest tip de test:
-
Istoric de avort repetat;
-
Sarcina multipla cu complicatii;
-
Sarcina prelungita, care a depasit data probabila a nasterii;
-
Afectiuni care pot conduce la complicatii, ca de exemplu: diabet – cand se recomanda si urmarirea glicemiei; hipertensiune arteriala; tulburari de coagulare a sangelui la care se recomanda si utilizarea unui pulsoximetru pentru a masura nivelul de saturatie al oxigenului din sange si pulsul; boli auto-imune;
-
Un bebelus cu miscari fetale diminuate sau cu probleme de crestere (generate adesea de functia placentara deficitara);
-
Prea mult lichid amniotic (polihidramnios) sau prea putin (oligohidramnios);
-
Imunizarea Rh – atunci cand mama are Rh-ul negativ si copilul Rh-ul pozitiv, o conditie medicala grava, care apare, in general, la cea de-a doua sarcina.
Cardiotograf | pulsoximetru | Med-Tehnica.ro
In ce consta efectuarea testului non-stres?
In timpul procedurii gravida va sta intinsa pe partea stanga, eventual cu o perna la spate. I se vor monta doi senzori electronici pe abdomen: unul pentru a masura frecventa cardiaca fetala si un al doilea senzor pentru a masura reactivitatea uterului. Bataile inimii copilului se vor auzi pe monitor, iar contractiile vor fi inregistrate pe hartie.
Astfel de dispozitive se regasesc la un pret avantajos pe Med-Tehnica.ro, site specializat in aparatura medicala de inalta calitate.