Cele mai frecvente boli parodontale sunt gingivita si parodontita. Sunt persoane ce au avut vreodata sangerari ale gingiilor in timp ce se spala pe dinti? Poate ca da! Aceasta sangerare nedorita este destul de frecventa si prea des subestimata. In acest sens, ea poate indica gingivita sau chiar parodontita.
Adesea ignorate, aceste boli ale gingiilor sunt una dintre principalele cauze ale pierderii dintilor la adulti. De asemenea, ele creeaza o poarta de intrare in organism pentru bacteriile care pot cauza probleme generale de sanatate si chiar boli sistemice.
Asadar, in acest articol, se vor descrie simptomele acestora pentru a ajuta la detectarea lor. De asemenea, se va afla mai multe despre cauzele lor pentru a ajuta la prevenirea si tratameentul lor.
Care este diferenta dintre gingivita si parodontita?
In primul rand, gingivita este o inflamatie a gingiilor cauzata de o acumulare de placa bacteriana care s-a calcificat si a format un depozit dur numit tartru. Din fericire, aceasta afectiune este reversibila cu o buna igiena dentara, inclusiv periajul si folosirea atei dentare, precum si cu controale preventive la dentistul dumneavoastra.
Parodontita este o boala care apare atunci cand gingivita nu este controlata. Este o infectie severa care deterioreaza gingiile si osul care tin dintii la locul lor. Odata ce boala este avansata si osul este afectat, dintii se slabesc si, in cele din urma, cad. Mai mult, pierderea osului este ireversibila.
Care sunt cauzele bolii gingivale?
Asa cum am mentionat, boala parodontala este o infectie cauzata de acumularea de placa – o pelicula lipicioasa invizibila incarcata cu bacterii patogene si toxine – pe linia gingivala, acolo unde se ataseaza dintii. Daca aceasta placa nu este indepartata zilnic cu o buna igiena orala, se intareste in tartru, care este rezistent la periaj si la folosirea atei dentare. Apare gingivita! Daca aceasta afectiune este lasata netratata si se agraveaza, este cunoscuta sub numele de parodontita.
Care sunt simptomele gingivitei si parodontitei?
Atunci cand infectia se afla inca in stadiul de gingivita, puteti observa ca gingiile sunt usor umflate, devin putin rosii si sangereaza atunci cand cineva se spala pe dinti. Cu toate acestea, aceste simptome sunt adesea foarte usoare si, de obicei, trec neobservate.
Apoi, atunci cand boala evolueaza spre parodontita, lucrurile se complica. Pentru ca aceasta infectie, desi grava, este de obicei asimptomatica. Cu toate acestea, este posibil ca cineva sa se confrunte totusi cu umflaturi, slabirea dintilor, migrarea dintilor si chiar respiratie urat mirositoare. Intr-un stadiu foarte avansat, dintii pot deveni chiar mobili.
Cum sa prevenim bolile gingivale?
Cel mai bun mod de a preveni aparitia gingivitei si apoi a parodontitei este, fara indoiala, de a avea obiceiuri bune de igiena orala. Se recomanda spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi, sa se foloseasca zilnic ata dentara si sa se viziteze medicul dentist la frecventa recomandata de acesta pentru o curatare si un examen oral.