Una dintre cele mai indragite plante, care se adauga in multe feluri de mancare, este tarhonul. Tarhonul are proprietati nebanuite asupra sanatatii, nu este numai un excelent condiment pentru mancarea de fasole sau de cartofi si pentru friptura. O planta aromata de exceptie, tarhonul este inclus in seria plantelor care fac parte din farmacia naturii.

Ce previne si trateaza tarhonul?

In componenta tarhonului intra flavonoide, mucilagii, minerale, uleiuri volatile si multe vitamine. Cu o aroma puternica si cu un gust astringent, fiind folosit in gastronomie cu mult succes, tarhonul a fost folosit de numeroase culturi ca tratament naturist pentru diverse afectiuni. Aceasta planta ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corp, are proprietati antioxidante si poate sa combata boli ale sistemului nervos, boli oculare, prevenind imbatranirea prematura.

Tarhonul este recunoscut ca un puternic leac pentru durerile de dinti, favorizand scaderea inflamatiei gingivale. In plus, la nivel digestiv, tarhonul este folosit ca tonic, stimuland productia bilei si avand un efect calmant in indigestii si in sindromul colonului iritabil. Tarhonul previne balonarea, se poate folosi cu succes pentru a elimina parazitii intestinali si mareste cantitatea de urina eliminata de organism.

Acest puternic condiment contine substante importante, care contribuie la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Potasiul si vitamina A nu numai ca imbunatatesc starea generala de sanatate, ci ajuta si la prevenirea aparitiei unor afectiuni cardiovasculare. Planta poate fi privita ca un sedativ bland, care amelioreaza anxietatea si combate stresul, ajutand la inducerea unui somn odihnitor pe timpul noptii.

Nu in ultimul rand, tarhonul poate fi folosit pentru a calma durerile provocate de artrita. Se face un preparat din frunze de tarhon si otet de mere, care trebuie lasat sapte zile la macerat, dupa care se filtreaza.

Ulterior se consuma pe stomacul gol inainte de mese, avand efecte exceptionale. Infuzia simpla de tarhon este recomandata pentru imbunatatirea digestiei, gratie nivelului ridicat de eugenol si de substante flavonoide. Asadar, tarhonul nu mai trebuie privit doar ca un simplu condiment, deoarece actioneaza prompt si eficient daca este folosit ca tratament naturist.