Pentru unii oameni poate fi dificil sa inteleaga diferenta dintre un smartphone si un telefon, insa aceste dispozitivele functionale sunt complet diferite. Telefoanele mobile si telefoanele inteligente permit comunicarea vocala prin reteaua celulara.
Acestea primesc, trimit mesaje text si indeplinesc diverse functii structurale: notificari de apeluri si mesaje, ceas cu alarma, calendar, note, jocuri, MMS, radio FM si browser Internet. Principalele criterii de distingere sunt urmatoarele:
- prezenta / absenta unui sistem de operare;
- capacitatea de a instala automat aplicatii;
- caracteristici de proiectare a materialelor;
- oportunitati de internet.
Sistemul de operare este o diferenta importanta
Gestionarea functiilor unui smartphone se bazeaza pe un software special numit sistem de operare. Un dispozitiv mobil inteligent poate functiona cu diferite aplicatii, permite crearea si editarea documentelor si imaginilor, precum si contactarea persoanelor prin e-mail si social media.
Functionalitatea de mai sus nu este disponibila la un simplu telefon mobil. Prin urmare, un criteriu important pentru alegerea unui dispozitiv mobil este prezenta / absenta unui sistem de operare in descrierea dispozitivului.
Prezenta sistemului de operare extinde foarte mult functionalitatea dispozitivului mobil. Aceasta este principala diferenta intre un dispozitiv „inteligent” si un telefon mobil. Sistemul de operare mobil, la fel ca si „creierul” unui computer, accepta functionarea diferitelor programe: browsere de internet, mesagerie instantanee, citirea programelor, ascultarea muzicii, vizualizarea fotografiilor si videoclipurilor.
Diferenta dintre telefon si smartphone in hardware
Firmware-ul unui telefon obisnuit asigura interconectarea componentelor dispozitivului. Este un modul celular, cu afisaj, tastatura, difuzor, microfon, baterie si alte module suplimentare.
Un smartphone, spre deosebire de un telefon mobil, este mult mai complex. La fel ca un computer, se bazeaza pe procesorul central care, impreuna cu memoria RAM si un controler grafic, constituie o baza productiva care genereaza comenzi pentru modulele integrate. Pe langa arhitectura de baza, principalele module ale smartphone-urilor moderne sunt urmatoarele:
- ecran tactil;
- modul de comunicare celulara cu modem 2G / 3G / LTE;
- difuzoare si microfoane interne si externe, inregistrator de voce;
- Wi-Fi, adaptoare Bluetooth;
- modul de navigare GPS si un set de senzori;
-
camera principala si frontala.