Indispensabila, taierea unui bonsai este operatia care permite pastrarea formei sale armonioase. Trebuie insa sa se faca distinctia intre dimensiunea structurii si dimensiunea de intretinere.

Prima este efectuata de catre un specialist iar dimensiunea de intretinere revine persoanei care l-a achizitionat. Scopul sau este de a pastra si mentine forma imprimata copacului in timpul taierii de formare, de a-si densifica ramurile, de a mentine inima copacului bine ventilata si de a mentine un echilibru bun intre ramuri.

Tunderea bonsaiului la momentul potrivit

  • Prima taiere

O prima taiere a coroanei se va efectua imediat dupa ce s-a cumparat arbustul. Se va taia din ramurile acestuia indeajuns cat se se vada trunchiul.  Tunderea de intretinere se efectueaza in timpul cresterii, aceasta se numeste “taiere verde”. Cel mai bun moment pentru taiere este:

  • in februarie-martie;
  • sau dupa inflorire pentru copacii infloriti.

In functie de cat de repede creste bonsaiul, poate fi necesar sa se repete taierea de 2 sau 3 ori pana in septembrie (nu mai tarziu).

  • Scurtarea ramurilor lignificate

Se vor taia doar crengutele care incep sa devina maro si lemnoase, niciodata crengute tinere, ierboase, de culoare verde deschis. Cu foarfece lungi si drepte de bonsai, se taie crengutele lignificate care au emis 6-8 frunze, lasand 2 sau 3 frunze sau perechi de frunze pe fiecare ramura.

Se va taia deasupra unui mugur bine directionat: daca este orientat spre interiorul copacului, se vor forma lastari noi spre interior, ceea ce trebuie evitat. Prin urmare, se alege un mugur indreptat spre exterior. Uneori este necesara eliminarea unor ramuri intregi. Se va faceti o taietura curata, usor inclinata pentru a permite vindecarea si cat mai aproape de trunchiul care poarta crenguta. Se finalizeaza taierea bonsaiului prin eliminarea:

  • crengutelor care cresc in interiorul copacului;
  • ramurilor care afecteaza armonia generala a copacului sau ii denatureaza forma;
  • ramurilor interioare care interfereaza cu buna ventilatie a bonsaiului;
  • orice ramura moarta.