Atunci cand un copil este insultat, amenintat, batut in mediul scoalr sau primeste in mod repetat mesaje abuzive, avem de-a face cu fenomenul de bullying sau hartuire. Cum pot fi recunoscute semnele de intimidare ale copilului si ce pot face parintii sa il ajute?

Bullying-ul este definit drept violenta repetata care poate fi verbala, fizica sau psihofizica. Aceasta violenta se regaseste si in cadrul scolar si poate fi opera unuia sau a mai multor elevi impotriva unei victime care nu se poate apara.

Bullying-ul poate fi explicat prin trei caracteristici: violenta, repetitivitate si izolarea victimei. Motivul agresorului poate fi dat de aspectul fizic al victimei, de un handicap, de identitatea sexuala, de o tulburare de vorbire, de diferite centre de interes sau chiar de apartenenta la un anume grup social.

Parintii isi pot da seama daca copilul lor este victima unui act de tip bullying. Observandu-i comportamentul, parintele poate intui ca este vorba de un act de hartuire mai ales daca urmareste urmatoarele semne de bullying.

.Semne de bullying

Refuzul de a merge la scoala – indiferent daca simptomele sale sunt reale sau false, copilul hartuit face totul pentru a ramane acasa. Daca parintele descopera ca acesta este din ce in ce mai bolnav sau daca se preface ca este bolnav, acesta trebuie sa contacteze imediat fie medicul, fie asistentul scolii, fie reprezentantii scolii pentru a verifica daca copilul manifesta in mod frecvent simptomele bolii.

Schimbarea comportamentului de acasa – pe masura ca creste, copilul poate prezenta diverse tulburari de comportament. De urmarit daca apare la copil pierderea poftei de mancare, inchiderea in camera sau lipsa comunicarii. Aceste comportamente pot fi un semn de disconfort, dar pot fi si indicatori ai unei situatii mult mai grave.

Schimbarea comportamentului in clasa – se poate intampla ca o victima a bullying-ului sa isi schimbe comportamentul nu numai acasa, dar si in colectivul din care face parte: nu mai participa activ, devine insolent.

In acest fel, copilul poate incerca un comportament popular, social care sa il scoata in evidenta. Alaturi de acest comportament, este posibil sa fie observata o scadere a randamentului scolar si obtinerea unor rezultate scolare mai slabe