Durerea în gât este o afecțiune comună care poate fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană, supra-utilizarea vocii, alergii sau expunerea la substanțe iritante. Aceasta poate fi neplăcută și poate afecta în mod negativ activitățile zilnice.

Înainte de a recurge la medicamente sau antibiotice, merită să încercăm câteva remedii naturale pentru a trata această afecțiune. Iată câteva dintre remediile băbești pentru durerea în gât:

Gargara cu apă sărată caldă

Gargara cu apă sărată este un remediu clasic pentru durerea în gât. Sarea diluată în apă caldă ajută la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor. Se recomandă să se dizolve 1 linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și să se facă gargara de câteva ori pe zi.

Ceaiul de mușețel sau ceai de mentă

Mușețelul și menta sunt plante care au proprietăți antiinflamatorii și calmante. Prepară o cană de ceai de mușețel sau de mentă și adaugă o lingură de miere. Bea acest ceai de mai multe ori pe zi pentru a reduce durerea în gât.

Inhalarea cu abur

Inhalarea aburului poate ajuta la ameliorarea simptomelor dureroase în gât. Închide ușa de la baie și lasă apa fierbinte să curgă în cadă sau în chiuveta umplută cu apă fierbinte. Apleacă-te deasupra apei, acoperă-ți capul cu un prosop și respiră adânc timp de aproximativ 10-15 minute. Inhalarea aburului ajută la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea inflamației.

Mierea și ceaiul cu lămâie

Mierea și lămâia sunt remedii naturale cunoscute pentru combaterea durerii în gât. Adaugă o lingură de miere și sucul de la o jumătate de lămâie într-o cană cu ceai cald. Amestecul de miere și lămâie ajută la calmarea durerii și la creșterea imunității organismului.

Sare de mare și bicarbonat de sodiu

Clătirea gâtului cu o soluție din apă caldă, sare de mare și bicarbonat de sodiu poate calma durerea în gât și poate reduce inflamația. Se amestecă o jumătate de linguriță de sare de mare și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă caldă și se face gargara cu această soluție de câteva ori pe zi.

Propolisul

Propolisul este un produs natural obținut de albine și este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatorii. Poți lua propolis sub formă de tinctură sau tablete pentru a reduce durerea în gât și pentru a ajuta la combaterea infecției.

Supa de pui

Supa de pui este un remediu tradițional pentru durerea în gât. Are proprietăți antiinflamatorii și ajută la hidratarea organismului. Poți adăuga legume și condimente pentru a intensifica beneficiile.

Odihna și hidratarea

Un alt aspect important în tratarea durerii în gât este odihna adecvată și hidratarea. Asigură-te că dormi suficient și bea multă apă plată sau ceaiuri calde pentru a hidrata gâtul și pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

În timp ce aceste remedii naturale pot aduce alinare și pot ajuta la vindecarea durerii în gât, este important să consulți un medic dacă simptomele persistă sau se agravează. Acest lucru poate indica o infecție mai gravă care necesită tratament medical.