Somnul odihnitor depinde in mare parte de calitatea si fermitatea saltelei de pat, de aceea proprietarii locuintelor nu trebuie sa aleaga saltele la intamplare sau sa se multumeasca cu un model oarecare, doar pentru ca are un pret mic. Un astfel de compromis le poate afecta sanatatea si poate face sa se simta inconfortabil in propriul pat, iar aceasta nu ar trebui sa fie o optiune pentru nimeni indiferent de bugetul restrans pe care il au.

Alegerea celei mai bune saltele de pat nu este o sarcina atat de dificila precum pare. Progresele tehnologice au extins varietatea materialelor din care saltele sunt realizate, existand acum solutii accesibile care pot ajuta proprietarii sa isi imbunatateasca nivelul de confort oferit si chiar sa adauge un nivel de fermitate pentru jumatatea de pat ocupata de partener.

Principalele tipuri de saltele de pat si caracteristicile lor

Pe piata, principalele tipuri de saltele de pat sunt cele ortopedice cu spuma sau hibrid, fiecare avand proprietati, calitati si caracteristici demne de luat in considerare, dar si saltele ortopedice de calitate. Acestea ii vor ajuta pe proprietari se mentina o postura corecta in timpul somnului, distribuindu-le greutatea in asa fel incat sa minimizeze presiunea de la nivelul coloanei vertebrale. Aceste saltele au nivel mediu spre ridicat de fermitate, fiind concepute pentru a ameliora afectiunile spatelui si ale articulatiilor.

Pe de alta parte, saltelele ortopedice au un miez realizat din arcuri, ambalat individual in propriul compartiment. Numarul mare de arcuri asigura plierea mai buna a saltelei pe formele corpului si nu propaga miscarea dintr-o zona inalta a suprafetei de dormit. Saltelele ortopedice cu spuma poliuretanica, pe de alta parte, au un miez realizat din spuma cu o densitate mai mare de 30 kg pe metru cub, oferind un suport ferm, dar confortabil, eliminand punctele de presiune care pot produce neplaceri si disconfort in cazul saltelelor cu arcuri.

Mai exista pe piata si modele de saltele de pat hibrid care imbina in proportii variate straturile de spuma poliuretanica, de memorie si un sistem cu arcuri precum si saltele de pat cu spuma de memorie foarte cautate, cu miez realizat din spuma memory foam, creata de NASA. Aceasta spuma nu se modeleaza in functie de greutate, cii de caldura corpului, oferind o sustinere optima si facilitand relaxarea rapida a muschilor.

Modele de saltele recomandate in functie de pozitia de somn

Persoanele care dorm pe burta trebuie sa evite curbarea coloanei vertebrale, de aceea va fi nevoie sa comande o saltea cu nivel de fermitate mediu spre ridicat, de tip hibrid. Pentru cei care dorm pe o parte, in schimb, o saltea ferma poate provoca disconfort la nivelul articulatiei umerilor si soldurilor, de aceea se recomanda saltelele cu niveluri de fermitate diferite pe cele doua parti de tip memory foam.

Nu nu primul rand, cei care dorm pe spate trebuie sa opteze pentru o saltea care sa nu le distorsioneze curbura naturala a coloanei vertebrale si se evita saltelele moi in care sa se scufunde in favoarea celor ferme de tip hibrid.