Potrivit Noului Cod Rutier, din 2017, care încearcă tot mai mult să îi responsabilizeze pe șoferi, sancțiunile vor fi de 10 ori mai aspre, în cazul încălcării legislației în vigoare. Iată care ar fi punctele cheie de care trebuie să țineți cont atunci când sunteți la volan și aveți copii în mașină.
Până la vârsta de 3 ani, sau dacă are o înălțime mai mică de 135 de centimetri, copilul trebuie transportat obligatoriu pe unul din locurile din spate ale mașinii, într-un scaun special, prevăzut cu toate condițiile de siguranță omologate, care să respecte standardele impuse: „Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. Există și o excepție: scaunele de copii pot fi montate inclusiv pe locul din dreapta șoferului (dacă producătorul a prevăzut această posibilitate), însă doar dacă mașina are airbag-ul dezactivat pentru locul respectiv.
Deși în celelalte țări europene regula prevede folosirea obligatorie a scaunului de mașină pentru toți copiii sub 12 ani, indiferent de înălțime, iar pentru cei între 12 și 16 ani a centurii de siguranță plus a înălțătorului, în România, în schimb, dacă minorii au o înălțime de peste 135 cm sau au trecut de 3 ani, aceștia pot fi transportați cu mașina purtând doar centura de siguranță (reglată astfel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feței, deci să se elimine riscul de sufocare). Excepție de la această prevedere fac autovehiculele pentru transportul public, taxiurile, care prin natura lor nu sunt prevăzute cu aceste auxiliare de siguranță pentru minori. În acest caz, minorii trebuie să stea în spate și să se afle neapărat sub supravegherea unui adult, altul decât conducătorul auto. Până la 12 ani este interzisă prezența copiilor, în timpul mersului, pe scaunul din față, de lângă șofer.
Tractari auto Bucuresti – AloTractari.ro
Toate aceste măsuri de siguranță aferente transportului cu mașina al copiilor sunt destinate evitării situațiilor tragice în cazul în care se întâmplă ca mașina să fie implicată într-un accident. Există nenumărate situații în care simpla respectare a acestor prevederi (folosirea scaunului de mașină, a centurilor de siguranță) a salvat vieți. Dacă ați fost implicat într-un accident care face imposibilă deplasarea autonomă a mașinii, puteți recurge cu încredere la serviciile de tractari auto și tractari auto Bucuresti oferite cu promptitudine de firma WLC – http://www.alotractari.ro.