Jean-Paul Sartre, nascut la 21 iunie 1905 in Paris, a fost romancier francez, dramaturg si exponent al existentialismului – o filosofie care apreciaza libertatea individului. In 1964 a primit Premiul Nobel pentru literatura, dar l-a refuzat.

Sartre si-a pierdut tatal la o varsta frageda si a crescut in casa bunicului sau matern. Fiind mic de statura si cu ceva probleme de vedere, Sartre nu era acceptat de copii, fiecare incercare terminandu-se cu retragerea in apartamentul lor de la etajul 6, ”pe inaltimile unde locuiesc visele”. Cuvintele l-au salvat, gasindu-si in ele alinare si evadare din lumea care il respingea.

Copilaria si adolescenta lui au urmat un curs firesc, cu o scoala generala si liceu. Intre 1931 si 1945 Sartre a fost profesor de liceu, iar de doua ori cariera sa a fost intrerupta: o data pentru un an de studiu la Berlin si a doua oara cand a fost recrutat pentru a-si face stagiul militar in cel de-al doilea Razboi Mondial. A fost casatorit intreaga viata cu Simone de Beauvoir, relatia lor fiind caracterizata de respect si libertate reciproca de care se bucura amandoi.

Dupa cel de-a doilea Razboi Mondial, Sartre a manifestat un interes activ in miscarile politice franceze, iar inclinatia spre stanga a devenit mai pronuntata. El a devenit un admirator al Uniunii Sovietice, desi nu a fost niciodata membru al Partidului Comunist.

Printre lucrarile sale filozofice se numara ”Imaginatia”, ”Transcendenta egoului. Schita pentru o descriere fenomenologica”, ”Imaginarul. Psihologie fenomenologica a imaginatiei”, ”Fiinta si neantul”, ”Adevar si existenta”. Cele mai cunoscute romane si nuvele ale sale sunt ”Greata”, ”Zidul”, ”Copilaria unui sef”, ”Drumurile libertatii”, ”Varsta ratiunii”, ”Amanarea”, ”Cu moartea in suflet”, ”Scrieri de tinerete”. Jean-Paul Sartre este cunoscut si pentru piesele sale de teatru ”Mustele”, ”Usi inchise”, ”Mprti fara mormant”.

Dupa 74 de ani de viata, Jean-Paul Sartre a orbit si sanatatea sa s-a deteriorat. In aprilie 1980 a murit din cauza uneo tumori pulmonare. Inmormantarea sa a fost impresionanta, un eveniment la care au participat aproximativ 25.000 de oameni.

Cumparatori de carti vechi | cumparcarti.ro

carti vechi

Cumparam carti scrise de acest autor sau de altii. Important este sa fie carti in stare buna, pretabile pentru vanzare. Suntem cumparatori de carti vechi pentru un anticariat, oferim cel mai corect pret si banii pe loc. Pentru detalii suplimentare, accesati cumparcarti.ro!