Un iaz ornamental aduce un stil original gradinii. Pentru ca stilul estetic al acestui iaz sa fie pastrat de-a lungul anotimpurilor, este necesar sa fie intretinut in mod regulat.
Iata o prezentare generala a diferitelor operatiuni necesare pentru ingrijirea unui iaz ornamental
- Oxigenarea apei din iaz
In primul rand, este esential ca apa din iaz sa fie bine oxigenata si, pentru aceasta, este necesar sa se previna stagnarea apei. Concret, este necesar sa se instaleze un sistem de pompare luand in considerare dimensiunea rezervorului. Si, desigur, nu trebuie uitata integrarea plantelor oxigenante precum: Potamogeton lucens, Elodea sau Hottonia palustris, care au si avantajul de a fi foarte estetice.
- Ingrijirea pestilor din iaz
Intretinerea unui iaz ornamental in gradina include, de asemenea, intretinerea lucrurilor vii, cum ar fi pestii. Este important sa se adapteze numarul de pesti, in functie de dimensiunea iazului, stiind ca un peste are nevoie de aproximativ 50 de litri de apa pentru a se dezvolta bine.
In acelasi timp, pestii nu ar trebui sa fie supraalimentati. Mancarea trebuie consumata complet in doar cateva minute, altfel va degrada calitatea apei. Nu trebuie uitat ca acest aliment este doar un supliment, in masura in care pestii sunt pasionati de viermi, tantari si alte microorganisme. Pastrarea pestilor in viata intr-un iaz in aer liber este destul de dificila si necesita expertiza specialistilor.
- Mentinerea unui iaz ornamental in gradina
Mentinerea unui iaz de gradina necesita atentie zilnica. Resturile si plantele care plutesc la suprafata trebuie indepartate din apa folosind o plasa mare. Aceasta operatie este deosebit de necesara toamna.
In perioada de crestere a plantelor, este necesar sa fie taiate. Apoi este necesar sa se scape de partile deteriorate si de florile uscate care ar putea contamina apa. Algele ar trebui, de asemenea, indepartate pe masura ce cresc. Cand vine vorba de curatare, sistemul de filtrare trebuie verificat si curatat frecvent.
- Verificarea nivelului apei
Aceasta nu trebuie sa fie nici prea scazuta, nici prea mare. In timpul sezonului estival si mai ales in caz de seceta, apa se evapora natural. Pentru a preveni scaderea excesiva a nivelului, este necesara apa suplimentara. Aceasta apa trebuie sa se adauga incetul cu incetul, pentru a nu perturba echilibrul bazinului.