O dieta echilibrata include alimente din cinci grupuri si indeplineste toate nevoile nutritionale ale unei persoane. Mancarea unei diete echilibrate ii ajuta pe oameni sa-si mentina sanatatea si sa-si reduca riscul de imbolnavire.

Alimente pentru o dieta sanatoasa

O dieta echilibrata este cea care indeplineste toate nevoile nutritionale ale unei persoane. Oamenii au nevoie de o anumita cantitate de calorii si nutrienti pentru a ramane sanatosi. O dieta echilibrata furnizeaza toti nutrientii de care are nevoie o persoana, fara a trece peste aportul zilnic de calorii recomandat.

Mancand o dieta echilibrata, oamenii pot obtine nutrientii si caloriile de care au nevoie si sa evite consumul de mancare necorespunzatoare sau alimente fara valoare nutritiva. Conform recomandarilor expertilor, jumatate din farfuria unei persoane ar trebui sa fie compusa din fructe si legume.

O dieta sanatoasa, echilibrata include alimente din aceste cinci grupuri: legume, fructe, cereale, proteine si lactate. Grupul de legume include: legume verzi, legume rosii sau portocalii, fasole, mazare, vinete sau dovlecel.

O dieta echilibrata include si multe fructe. In loc sa obtina suc din fructe, expertii in nutritie recomanda consumul de fructe intregi. Sucul contine mai putine substante nutritive. 

In ceea ce priveste cerealele, exista 2 subgrupuri: cereale integrale si boabe rafinate. Cerealele integrale recomandate sunt: quinoa, ovaz, orez brun, orz si hrisca.

Alegerile proteice nutritive trebuie sa includa: carne de vita si de porc slaba, pui si curcan, peste si fasole, mazare si leguminoase.

Lactatele si soia fortificata sunt o sursa vitala de calciu. Produsele lactate si soia cu continut scazut de grasimi includ: ricotta sau cascaval, lapte degresat, iaurt si lapte de soia. Persoanele care sunt intolerante la lactoza pot opta pentru produse cu un continut scazut de lactoza sau fara lactoza sau pot alege surse de calciu si alti nutrienti pe baza de soia.

In concluzie, mancarea unei diete echilibrate inseamna a manca alimente din cele cinci grupuri majore. Recomandarile actuale sugereaza ca farfuria unei persoane trebuie sa contina in primul rand legume si fructe, unele proteine ​​slabe, unele lactate si fibre solubile. Persoanele interesate de pierderea in greutate ar trebui sa ia in considerare si introducerea exercitiilor fizice moderate in rutinele lor