Dermatita la bebelusi poate aparea in primele luni sub forma unor pete rosii, sau sub forma unor cruste pe pielea lui. Cel mic se scarpina mereu iar pielea este foarte aspra. Bebelusii pot avea aceasta afectiune aproape oriunde pe corpul lor. Cel mai des, dermatita la bebelusi afecteaza obrajii mainile si picioarele. Este un subiect destul de comun. Multi sugari depasesc dermatita cu brio, fiind tratabila.

Cum se trateaza dermatita la bebelusi?

Nu se cunoaste cauza exacta a dermatitei, dar unii factori pot fi legati de sistemul imunitar, care nu este complet dezvoltat la cei mici si de factorii externi, adica vremea in anotimpul rece cu temperaturile sale uscate, care necesita hidratarea pielii.

Ingrijirea pielii este un prim pas in tratarea dermatitei bebelusului. Este un pas foarte important, deoarece ajuta la repararea pielii si la mentinerea unei bariere impotriva viitoarelor eczeme. Medicamentele antiinflamatoare nu sunt intotdeauna cea mai buna optiune pentru bebelusi.

Oferind copilului o baie calda, este unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care il pot face parintii pentru a-i tratat dermatita celui mic. Baia este benefica daca se aplica dupa o crema hidratanta. Apa trebuie sa fie calduta. Nu sunt recomandate, in cazul unei dermatite, folosirea sapunurilor sintetice si parfumate. Fiecare copil este diferit, asa ca parintii ar trebui sa fie atenti la modul in care reactioneaza pielea copilului dupa baie. Unii bebelusi se simt mult mai bine daca baia este facuta zilnic.

Multe studii au afirmat ca unguentele pentru piele sunt foarte eficiente in tratarea dermatitei, deoarece pastreaza mai multa umiditate. Este recomandat sa se aleaga cea mai naturala formula disponibila de unguent, deoarece aromele si conservantii pot fi iritanti pentru cei mici.

Un alt lucru important pe care parintii il pot face pentru cel mic este sa fie atenti la lucrurile din jur care declanseaza eczema la bebelus. La copii, cei mai comuni declansatori sunt lucrurile care le ating pielea. Altii, dar mai rar, ar putea fi infectiile sau stresul. Declansatorii obisnuiti pentru bebelusi sunt: sapunurile si detergentii duri, parfumurile, tesaturile hainelor, excesul de saliva sau transpiratia. Daca bebelusul se confrunta cu o eczema severa, este recomandata vizita la medic.