Toata lumea isi doreste un copil fericit, sanatos; cu toate acestea, bebelusii se confrunta adesea cu disconfortul cauzat de iritatia de scutec – o afectiune care face ca pielea aflata in contact cu scutecul sa devina rosie si iritata.
Aceasta poate aparea atunci cand pielea intra in contact cu scaunul si cu urina prea mult timp. Exista cateva sfaturi ale dermatologilor pentru a preveni si trata eruptiile cutanate la domiciliu si anume:
- Schimbarea scutecelor murdare cat mai des posibil
Cel mai important sfat pentru tratarea si prevenirea eruptiei cutanate este schimbarea scutecelor murdare – chiar daca sunt doar putin umede – deci cat mai des posibil. Acest lucru reduce umezeala pielii care poate provoca o eruptie cutanata.
- Curatarea blanda a zonei
Se curata zona folosind apa si un prosop moale sau servetele pentru bebelusi care nu contin alcool si parfum. Daca eruptia cutanata este severa, se utilizeaza doar apa pentru a curata zona, deoarece aceasta este cea mai blanda pentru piele. Apoi, se lasa zona descoperita sa se usuce.
Copilul trebuie lasat fara scutece cat mai mult timp posibil pentru a lasa timp pielii sa se usuce si sa se vindece. De asemenea trebuie evitate scutecele prea stramte si pantalonii din materiale sintetice care lasa pielea umeda.
- Aplicarea unei creme cu oxid de zinc
Aplicarea unei creme cu oxid de zinc este foarte importanta mai ales daca pielea ramane rosie intre schimbarile de scutec. Daca bebelusul are eruptii cutanate severe, se aplica o cantitate suficienta. Nu este nevoie sa se indeparteze crema la fiecare schimbare de scutec. Poate fi eliminata complet la sfarsitul zilei.
- Spalarea hainelor cu produse blande
Se spala hainele bebelusului si tot ce intra in contact cu pielea sa, cu detergenti hipoalergenici cu un continut redus de surfactanti. Bebelusii au pielea foarte delicata si, uneori, in ciuda efortului depus de un parinte, iritatia de scutec poate aparea.
Daca insa dupa remediile casnice aceasta nu dispare trebuie consultat medicul. De asemenea, medicul trebuie consultat daca apar semnele unei infectii a pielii care pot fi: febra, vezicule cu puroi si o eruptie care nu dispare dupa tratament sau se agraveaza.