Cum incarci o masina electrica?

Pentru cei care au o masina electrica, gasirea modalitatilor de incarcare este foarte importanta. Exista mai multe tipuri diferite de incarcare. Cea mai usoara modalitate de a incarca o masina electrica este utilizarea prizelor de perete, standard, din locuinta. 

Masinile vin, de obicei, cu un cablu de prelungire care se cupleaza pana la prizele de perete. Aceasta se numeste incarcare de nivel 1 si, desi nu este un proces foarte rapid, este cel mai ieftin mod de incarcare a bateriei. Prin incarcarea de nivelul 1, o baterie descarcata are nevoie intre 16 si 20 de ore pentru incarcare. 

Bateriile mai pline nu au nevoie de incarcare atat de indelungata, asa ca pentru a fi evitata descarcarea totala, bateriile pot fi conectate la priza cat mai des posibil. Nivelul 1 de incarcare este util, deoarece prize compatibile se gasesc aproape oriunde.

Nivelul 2 de incarcare se face prin iesiri de 240 de volti sau masini, reducandu-se timpul de asteptare la jumatate. Este o solutie mult mai rapida pentru a mentine masina in miscare, dar prizele de 240 de volti sunt rare, greu de gasit, si difera de prizele standard de 120 de volti.  Statiile comerciale de incarcare functioneaza si pe nivelul 2 de incarcare.

Unele statii ofera o incarcare de nivel 3 sau de 480 de volti. Aceste statii pot umple bateria in aproximativ 30 de minute. Statiile care ofera acest serviciu dispun de aparate de incarcare mari, cu un conector unic care se conecteaza la autovehiculul. Este cel mai rapid mod de incarcare al bateriei, dar aceste aparate nu sunt disponibile la fiecare statie. 

Bateriile incarcate partial se pot umple mult mai repede decat cele drenate. Majoritatea proprietarilor isi lasa vehiculele electrice conectate peste noapte, astfel incat dimineata sa beneficieze de o baterie plina. Incarcarea poate dura ceva timp, deci specialistii le recomanda soferilor sa profite de statiile de incarcare atunci cand eu ocazia sa le utilizeze.