Stresul este un raspuns natural la situatii provocatoare si chiar deranjante. Pentru multi oameni, stresul este o parte standard a vietii lor de zi cu zi. In majoritatea cazurilor, stresul este un raspuns biologic sanatos si nu este nimic in neregula cu acesta. Stresul cronic, pe de alta parte, poate afecta grav sanatatea umana.

Exista o mare diferenta intre nivelurile de stres sanatos si stresul cronic. Scopul stresului pentru sanatate este de a produce hormonii potriviti, astfel incat o persoana sa poata supravietui intr-o anumita situatie. Cu toate acestea, stresul cronic mentine corpul in aceasta stare de simturi sporite si hormoni dezechilibrati pentru o perioada lunga de timp, care poate fi cu adevarat periculoasa pentru sanatate. Asadar, stresul cronic are un efect negativ asupra sanatatii fizice si mentale.

Stresul cronic dauneaza sistemului digestiv

Simptomele fizice ale stresului cronic se pot manifesta ca o tulburare a sistemului digestiv. Durerea, disconfortul, arsurile la stomac sunt doar cateva dintre posibilele probleme neplacute legate de sistemul digestiv. Daca o persoana are un ulcer de stomac, acesta poate fi agravat si din cauza stresului cronic. Greata, constipatia, diareea si varsaturile sunt alte simptome posibile ale stresului prelungit.

In timpul stresului cronic, ficatul lucreaza ore suplimentare pentru a produce mai multa glucoza. Acest lucru creste riscul de zahar din sange dezechilibrat, rezistenta la insulina si diabet de tip 2.

Stresul cronic dauneaza sistemului respirator

Daca la un moment dat stresul cronic afecteaza una dintre partile corpului conectate la sistemul respirator, acesta poate deteriora procesul de respiratie. De exemplu, stresul poate provoca constrictia gatului sau traheei, provocand dificultati de respiratie. Stresul cronic poate exacerba afectiunile respiratorii preexistente sau poate dezvolta anumite afectiuni mai tarziu in viata. Acestea includ boli pulmonare obstructive cronice, bronsita cronica, astm si emfizem.

Stresul cronic dauneaza sistemului cardiovascular

Stresul cronic are un efect foarte rau asupra inimii si a altor parti ale sistemului cardiovascular. In timpul stresului brusc si neasteptat, muschiul inimii se contracta, hormonii stresului trec prin corp si ritmul cardiac creste. Congestia constanta a vaselor de sange si a muschilor inimii creste, de asemenea, tensiunea arteriala. La randul sau, acest lucru creste riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune sau atac de cord.