Prichindeii se dovedesc de multe ori a fi extrem de incapatanati asa ca parintii recurg la tot felul de trucuri pentru a-i indemna sa se comporte in mod exemplar. Cea mai dificila perioada in educatia copiilor este fara indoiala cea cuprinsa intre 2-3 ani atunci cand toddlerii sunt plini de personalitate si isi manifesta intens crizele de furie. Nu de putine ori, parintii recurg la tot felul de mite sau recompense doar pentru a-i potoli, fara sa se gandeasca insa la consecintele pe termen lung.
Educatia copiilor – unde gresim?
Specialistii recomanda evitarea mitei intrucat copilul va ajunge sa nu mai intreprinda niciun fel de actiune fara sa stie ce anume primeste in schimb. Un copil trebuie sa inteleaga faptul ca sunt anumite sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca fara sa aiba pretentia de a primi altceva in schimb. Aici se poate vorbi deja despre un dresaj si nicidecum de o educatie in adevaratul sens al cuvantului. Santajul emotional la care unii parinti recurg nu este de bun augur si poate avea influente catastrofale asupra dezvoltarii ulterioare a copilului.
Recompensele nu sunt o varianta acceptata pe termen lung datorita faptului ca impiedica dezvoltarea motivatiei interioare. Copilul va ajunge sa actioneze in mod automat, mecanic fara sa faca distinctia intre bine si rau. Exista situatii cand recompensele materiale sunt mai mult decat binevenite, insa acestea trebuie limitate in asa fel incat sa nu creeze un precedent.
Nici folosirea constanta a laudelor nu ajuta la dezvoltarea unui copil sigur pe sine. Acesta va avea in permanenta nevoie de aprecierile celor din jur pentru a-si confirma valoarea ceea ce nu se va putea intampla de fiecare data. Copilul trebuie sa invete sa se descurce si sa aiba incredere in fortele proprii fara sa astepte in permanenta o confirmare.
Copilul trebuie educat cu blandete si cu multa dragoste pentru a se dezvolta intr-un mod cat mai armonios si pentru a dobandi calitatile necesare. Se recomanda evitarea cuvintelor jicnitoare la adresa sa, tipetelor, dar mai ales a mitei sau a recompensei. Impunerea limitelor si explicarea frecventa a deciziilor luate de catre parinti reprezinta modalitatea cea mai sigura si cea mai eficienta pentru ca orice copil sa aiba parte de o educatie exemplara.