Pe timp de iarna oamenii pot recicla cenusa de lemn de la seminee, sobe si o pot oferi gradinii primavara – aceasta fiind un ingrasamant natural excelent.
Cenusa de lemn este un ingrasamant bun?
Da. Este compus din 20 pana la 50% calciu, 14% siliciu, potasiu (intre 3 si 9%), magneziu (1 pana la 4%), fosfor (0,5 pana la 2) si alte oligoelemente. Se stie ca potasiul, stimuleaza dezvoltarea radacinilor, inflorirea si, prin urmare, fructificarea. De asemenea calciul este important pentru fertilitatea solului.
Toate cenusa este buna?
Nu. Trebuie utilizata doar cea din lemn netratat (cenusa de la semineu, soba de lemne). Cenusa de carbune mineral este foarte toxica.
Este bine sa se foloseasca pe toate terenurile?
Nu. Aceasta alcalinizeaza solul si, in solul foarte calcaros, accentueaza problemele asociate cu acest tip de sol. Intr-adevar, excesul de var determina blocarea asimilarii oligoelementelor esentiale, cum ar fi fierul (molecula centrala a clorofilei), iar frunzele se ingalbenesc (aceasta se numeste cloroza).
Exista un moment ideal pentru a o raspandi in gradina?
Da. In martie si aprilie. Mai devreme, potasiul continut in cenusa, ar fi usor risipit de ploile de iarna. Cel mai bine este sa se raspandeasca cenusa pe deasupra unui mulci(strat protector).
Pot pune cenusa in compost?
Da. Dar in cantitati limitate. Textura fina si continutul ridicat de calcar impiedica buna aerare a compostului si incetinesc activitatea bacteriana si, prin urmare, buna descompunere a elementelor. Cateva maini bine imprastiate din cand in cand sunt suficiente.
Toate plantele pot beneficia de asta?
Nu. Plantelor iubitoare de acizi (rododendroni, azalee, camelii, artar japonez etc.) nu le place aceasta oferta masiva de calcar. In schimb, cenusa este benefica in jurul legumelor si fructelor de padure. Arbustii mici si pomii fructiferi apreciaza, de asemenea, o contributie de cenusa in primavara.
Putem pune o galeata plina la poalele unui copac?
Nu. O cantitate masiva va duce la dezechilibrarea solului. Nu trebuie depasit 100 g de cenusa pe m 2 si pe an, adica doi pumni mari.bene