Una din cele mai des intalnite afectiuni ale cavitatii orale, parodontoza, poate provoca pierderea dintilor din cauza retractiei gingivale si din cauza mobilitatii dintilor. De cele mai multe ori, medicii stomatologi recomanda lucrarile protetice mobile pacientilor cu parodontoza, deoarece cele fixe nu au de ce sa se prinda, dintii fiind instabili.

La Elveto Dent, cabinet stomatologic din Colentina, specialistii cauta in permanenta noi solutii pentru pacientii ce sufera de aceasta afectiune. De la implanturi dentare pana la proteze dentare in sector 2, se identifica rapid modalitati de combatere si rezolvare a problemelor provocate de aceasta afectiune nemiloasa.

Ce este parodontoza si care sunt cauzele acestei afectiuni?

Parodontoza este o boala intalnita la foarte multi pacienti. Netratata, poate duce la pierderea completa a dintilor. Afectiunea cronica de tip inflamator a gingiilor, dar si a tesuturilor de sustinere a dintilor pe arcada isi face simtita prezenta chiar si la pacientii mai tineri, care au neglijat unele aspecte ce tin de igiena dentara. Foarte alarmant este faptul ca majoritatea persoanelor care sufera de parodontoza nici nu stiu acest lucru, nu pot identifica simptomele si nu beneficiaza de un tratament adecvat.

Cauzele parodontozei sunt multiple, de la factorii genetici, de mediu, endocrini, pana la stilul de viata nesanatos, boli si medicamente. Principala cauza a parodontozei este placa dentara. Din fericire, aceasta afectiune poate fi usor identificata prin respiratia urat mirositoare, retractia gingivala, depunerile mari de tartru de la baza dintilor, senzatia de dinte mai lung, mobilitatea dentara si formarea de pungi parodontale.

Proteze dentare in sector 2 | cabinet stomatologic din Colentina | elveto-dent.ro

cabinet stomatologic din Colentina

Stadiile bolii parodontale si tratament

Parodontoza evolueaza in trei mari stadii: gingivita, parodontita superficiala si cea profunda. Incepe cu schimbarea culorii gingiilor care devin rosii-violacee, papilele interdentare se desprind de pe dinti iar sangerarea apare la fiecare periaj. Parodontoza poate avea o evolutie mai lenta si pe mai mult timp, dar si o evolutie rapida, cand osul se resoarbe repede, dintii devin mobili si se pierd in timp. In cele mai multe cazuri, parodontoza apare la pacientii tineri, iar solutiile de tratament sau de inlocuire a dintilor cazuti includ implantul dentar sau proteza mobila totala sau partiala, deoarece dintii nefiind stabili, nu se poate opta pentru lucrari dentare fixe.

Specialistii elveto-dent.ro recomanda pacientilor sa se prezinte de doua ori pe an la consult stomatologic si la detartraj pentru a preveni aparitia acestei afectiuni.