De-a lungul vietii, oamenii se confrunta cel putin o data cu o afectiuni oftalmologice. Mentinerea sanatatii ochilor este foarte importanta pentru a preveni aparitia acestor afectiuni, insa de multe ori acestea sunt mostenite sau prevenirea lor nu depinde exclusiv de actiunile pacientilor si de stilul lor de viata.
Afectiuni oftalmologice: manifestare, simptome si tratament
Glaucomul este una din cele mai frecvent intalnite afectiuni ale ochilor. Aceasta afectiune se agraveaza in timp si nu prezinta niciun simptom initial. In plus, poate provoca daune nervului optic si este asociat cu o presiune intraoculara foarte mare care duce chiar la pierderea vederii. Afectiunea trebuie sa fie depistata din timp util pentru ca medicul sa stabileasca gradul de severitate. Glaucomul poate fi tratat prin interventia cu laser.
Pe de alta parte, cataracta reprezinta o afectiune foarte frecventa la nivel ocular. Cataracta apare dupa varsta de 50 de ani, dar se dezvolta si se instaleaza si la varste mai mici. Principalele cauze sunt diabetul, medicamentele, expunerea in exces la razele UV, traumele la nivelul ochilor si multe alte cauze. Aceasta afectiune poate fi complet vindecata prin interventia chirurgicala in care se inlocuieste lentila oculara cu un cristalin artificial.
Retinopatia diabetica este o alta afectiune cu care se pot confrunta persoanele care sufera de diabet. Acestea pot avea probleme la nivelul vaselor de sange din spatele ochilor. Tratamentul include tot interventia chirurgicala cu laser si preventia este realizabila prin contrul strict al glucozei din sange si printr-un stil de viata sanatos.
Poate cea mai des intalnita afectiune la nivelul ochilor este conjunctivita bacteriana care presupune inflamarea conjunctivei, acelei membrane cu rol de protectie. Conjunctivita este cauzata de infectii virale, de infectii bacteriene si din cauza unor substante chimice ce afecteaza si irita ochii.
Conjunctivita nu necesita tratament cu antibiotice in marea majoritate a cazurilor, ci doar tratament cu picaturi sau unguente prescrise de medicul specialist. Se recomanda de asemenea o igiena foarte riguroasa pentru a reduce raspandirea cojunctivitei, spalatul pe maini frecvent si evitarea folosirii prosoapelor la comun cu alte persoane