Fibrele dietetice sunt o parte esentiala a unei diete sanatoase. Sunt cruciale pentru mentinerea intestinului sanatos si reducerea riscului de afectiuni cronice de sanatate.

Majoritatea oamenilor nu primesc suficiente fibre din dietele lor. Conform unor estimari, doar 5% din populatie indeplineste recomandarile adecvate privind aportul. Aceasta inseamna ca majoritatea oamenilor ar putea obtine beneficii pentru sanatate din cresterea consumului zilnic de fibre.

Tipuri de fibre dietetice

Solubile si insolubile sunt cele 2 tipuri de fibre dietetice. Majoritatea alimentelor cu continut ridicat de fibre au atat fibre insolubile, cat si fibre solubile, astfel incat oamenii nu trebuie sa se gandeasca prea mult la diferenta. In schimb, se pot concentra pe aportul total de fibre.

  • Fibre solubile

Fibrele solubile se dizolva in apa si formeaza o substanta asemanatoare gelului in stomac. Ulterior bacteriile descompun gelul in intestinul gros. Fibrele solubile asigura anumite calorii individului.

  • Fibre insolubile

Fibrele insolubile nu se dizolva in apa si trec prin tractul gastro-intestinal, in mare parte intacte. Nu ofera calorii. Consumul de fibre are multe beneficii pentru sanatate cum ar fi:

  • Protectie impotriva bolilor de inima

Mai multe studii din ultimele decenii au examinat efectul fibrelor alimentare asupra sanatatii inimii, inclusiv prevenirea bolilor cardiovasculare si reducerea tensiunii arteriale.

Autorii spun ca aceste efecte de protectie a inimii ar putea fi datorate de faptul ca fibrele reduc colesterolul total si colesterolul ,,rau”, care reprezinta un risc major pentru afectiunile cardiace.

  • Sanatate intestinala mai buna

Fibrele sunt importante pentru mentinerea sanatatii intestinului. Consumul de fibre poate preveni sau ameliora constipatia, ajutand deseurile sa se deplaseze fara probleme prin corp. De asemenea, incurajeaza microbiota intestinala sanatoasa.

  • Reducerea riscului de diabet

Adaugarea mai multor fibre in dieta poate avea, de asemenea, beneficii pentru diabet. Fibrele pot ajuta la incetinirea absorbtiei de zahar din organism, ajutand la prevenirea cresterilor zaharului din sange dupa mese.

  • Managementul greutatii

Pentru persoanele care doresc sa slabeasca, o dieta bogata in fibre alimentare poate ajuta la reglarea pierderii in greutate. Alimentele bogate in fibre ajuta o persoana sa se simta mai plina pentru mai mult timp si pot ajuta oamenii sa respecte o dieta.