Budapesta, capitala Ungariei si considerata de multi drept „Parisul din Est”, este una dintre cele mai importante metropole culturale din Europa de Est ce gazduieste numeroase situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Desi oamenii au locuit aici inca din epoca de piatra, acest frumos oras a luat nastere in mod formal in 1872 odata cu fuzionarea a 3 orase independente anterior – Old Buda (Óbuda), Buda si Pest – pentru a deveni centrul administrativ, comercial si industrial al Ungariei.

Situata pe raul Dunare, Budapesta este renumita pentru izvoarele sale termale, dintre care unele au fost utilizate in scopuri terapeutice inca din preistorie. De fapt, Budapesta are atat de multe lucruri de oferit, incat turistii vor trebui sa petreaca cel putin cateva zile explorand acest oras dinamic.

Tipuri atractii turistice in Budapesta
  • Cladirea Parlamentului Ungariei si Bijuteriile Coroanei

Un punct culminant al unei plimbari in jurul frumoaselor strazi pietruite din Budapesta este zona din jurul cladirii Parlamentului (Országház), placuta din punct de vedere arhitectural, alaturi de vecinii sai, Muzeul de Etnografie si Ministerul Agriculturii.

A 3-a cea mai mare cladire parlamentara din lume, aceasta cladire neogotica a fost inaugurata in 1886 pentru a marca cea de-a 1.000-a aniversare a tarii. (Ungaria facea atunci parte din Imperiul Austro-Ungar.)

  • Promenada Dunarii

Unul dintre cele mai bune lucruri gratuite de facut in Budapesta este plimbarea de-a lungul Promenadei Dunarii (Dunakorzó), o plimbare placuta veche de un secol, care se intinde intre Podurile Lantului Elisabeta si Széchenyi. Desi exista multe locuri care ofera privelisti ale raului maiestuos, Promenada Dunarii este cu siguranta unul dintre cele mai bune pentru a admira privelistile si arhitectura uimitoare a orasului.

De asemenea, pe malurile Dunarii (partea de nord-est, aproape de cladirile Parlamentului Ungariei) turistii vor gasi, o serie de 60 de perechi de pantofi sculptati din otel care comemoreaza evreii impuscati aici de nazisti. Este un memento emotionant al atrocitatilor naziste suferite de Ungaria in cel de-al doilea razboi mondial.

  • Explorarea dealului Gellért

Dealul panoramic Gellért este un bloc de dolomita de 235 metri care cade abrupt pana la Dunare. Aici, de-a lungul liniei de defectiune geologica a dealului, apar cateva dintre cele mai renumite izvoare medicinale ale orasului.